Volkscultuurcollectie

>Volkscultuurcollectie
Volkscultuurcollectie2018-10-12T17:24:04+00:00
De collectie omvat 500 schutterij-objecten, 22 klokken, 270 ambachtelijke werktuigen en 666 devotionalia. De eerste drie zijn in langdurig bruikleen gegeven, en de laatste collectie is geschonken.
De schutterij-objecten bestaan uit kostuums, wapens, munitie, documenten, archiefstukken, attributen, schilderijen, gedenkplaten, portretten en vaandels.

De klokken zijn vervaardigd door Jean Wilmar (1919-1997), een autodidact. 

De ambachtelijke werktuigen bestaan voornamelijk uit gereedschap van diverse ambachten, voornamelijk houtbewerkingsgereedschap, zoals boomzagen en schaven, en uit een aparte collectie schoenmakersgereedschap, bestaande uit 45 objecten.

De devotionalia bestaan uit reproducties, prenten, beeldhouwwerken, kruisbeelden, medailles, religieuze teksten, bidprenten en liturgische houders. 
Van bijzondere waarde is een doopschaal uit de Franse Revolutie, afkomstig uit een schuilkelder in een van de grotten van Valkenburg. Daarnaast is een aantal objecten afkomstig van de Valkenburgse familie De Guasco, zoals een huisaltaar.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. OK