Laden Evenementen

6 oktober 2019 t/m 5 januari 2020

‘A strange delight’ door Nikki Pelaez

Museum Valkenburg toont van 6 oktober 2019 t/m 5 januari 2020 in de bovenzaal van het museum werken van Nikki Pelaez (1969). Nikki studeerde Ruimtelijke Vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Ze groeide op in Spanje, maar woont en werkt inmiddels al een aantal jaren in Maastricht.

Door het beheersen van verschillende teken- en schildertechnieken in combinatie met echt beeldmateriaal creëert Nikki Pelaez een raadselachtige wereld waarin het thema onschuld (en het verliezen ervan) centraal staat. Haar werk zit vol tegenstellingen, zowel inhoudelijk als ook qua vorm en techniek. Thema’s als; vertrouwdheid en vervreemding, onschuld en verdorvenheid, verbondenheid en eenzaamheid spelen een rol. Nikki Pelaez bouwt haar werken op uit verschillende lagen. Zij gebruikt bestaand beeldmateriaal als uitgangspunt. Vooral foto’s die zij zelf maakt van kinderen en jongeren. Daarnaast gebruikt zij af en toe oude foto’s uit het familie-album, ‘vintage’ ansichtkaarten of stukjes uit oude schilderijen. Dit materiaal wordt op diverse manieren bewerkt, bijvoorbeeld door verschillende afbeeldingen op een collage-achtige manier samen te voegen, of door stukjes foto toe te voegen aan een tekening.

Het resultaat van dit proces wordt in zwart-wit uitvergroot en vervolgens gaat zij aan de slag met traditionelere media als inkt, verf, aquarel, houtskool en pastelkrijt. Verschillende teken- en schildertechnieken komen hierbij aan bod. De lijntekening (vaak in het wit, soms in het zwart) die als laatste wordt geplaatst, vormt hierbij een soort mystieke tweede werkelijkheid die het werk dieper of gelaagder maakt. Op deze manier bereikt ze een intense persoonlijke beeldtaal die ook al zichtbaar was in haar vroegere filmische werk. Nikki Pelaez weet met haar creatieve talent het alledaagse tot een bijzondere ervaring om te toveren.

Deel dit bericht, kies je platform!

Entree voor het gehele museum:

  • € 8,00 p.p. (incl. gratis kopje koffie)
  • Studenten: € 4,00 p.p.
  • Museumkaart, begunstigerskaart, ICOMkaart en vriendenpas geldig
  • Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding: gratis