>Over ons
Over ons2018-10-18T22:06:35+00:00

Museum Valkenburg: Zuid-Limburgse kunst en historie

Wie door het centrum van Valkenburg loopt, komt vanzelf langs een gebouw van mergelsteen met een hardstenen bordes. Vroeger was dit het raadhuis: een Jugendstil gebouw uit 1900, ontworpen door architect J.H.C.Kröner. Nu is hierin Museum Valkenburg gevestigd.

Kom binnen en maak kennis met Zuid-Limburgse kunstenaars uit de 20/21eeeuw. In de benedenzalen zijn wisselexposities te zien van werken van bekende schilders: Charles Eyck, Sjef Hutschemakers, Hans Truijen, Jacques Vonk, Patrick Creighton, Daan Wildschut. Of van Amsterdamse Limburgers zoals Lei Molin.

Wie Zuid-Limburg zegt, denkt zeker aan mergel. Veel gebouwen zoals dit museum, zijn opgetrokken uit mergel. Wat is dat eigenlijk? Hoe wordt het gewonnen? Kijk naar een filmpje over deze Zuid-Limburgse bouwsteen op de tussenverdieping. Deze wordt trouwens opnieuw ingericht. Eén zaal is helemaal gewijd aan de opkomst van het toerisme in Limburg, waarin Valkenburg voorop liep. Historische voorwerpen laten de tijd even stilstaan.

Nog verder terug in de tijd? Zo’n 60 miljoen jaar geleden was Zuid-Limburg een deel van de zee. Er is een indrukwekkende fossielenverzameling te zien uit de Krijttijd. Ongeveer 5000 jaar geleden was dit gebied bosrijk. Bewoners gebruikten vuursteen voor bijlen en andere gebruiksvoorwerpen. Leuk voor opa’s en oma’s met kleinkinderen.

De bovenverdieping is het terrein van hedendaagse kunstenaars: zij laten werk zien dat steeds weer verrast, of het nu abstract is of spiritueel.

Veel gezien? Even uitrusten met een gratis kopje koffie in de Museumshop. Een filmpje bekijken voor een lopende expositie. In vitrines liggen allerlei kunstvoorwerpen die te koop zijn. Van harte welkom!

Collecties

De afdeling geologie richt zich vooral op krijtgesteenten, die in Zuid-Limburg voorkomen, zoals de Formatie van Maastricht en de Formatie van Gulpen. Het museum bezit een uitgebreide collectie fossielen uit het Krijt (en enkele fraaie exemplaren uit het Carboon en Devoon), in totaal ongeveer 1800 voorwerpen.

De afdeling archeologie bestaat uit een gevarieerde collectie archeologische kunst- en gebruiksvoorwerpen uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen, alsmede een aantal bruiklenen van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap. Hoogtepunten uit de collectie zijn de vuistbijlen en andere werktuigen uit de neolithische vuursteenmijnen van Valkenburg (meer dan 1500 artefacten) en een groot aantal bodemvondsten van opgravingen op het terrein van de kasteelruïne van Valkenburg.

De afdeling lokale geschiedenis toont historische voorwerpen uit de geschiedenis van Valkenburg en (reproducties van) historische documenten, landkaarten, tekeningen, schilderijen en foto’s. Deelcollecties bestaan onder meer uit devotionalia, klokken, schutterij-memorabilia, ambachtelijke werktuigen en toerisme. In 2014 werd de uit ongeveer 1000 voorwerpen bestaande historische inventaris van Apotheek Hupperetz overgedragen aan het nieuw-opgerichte Museum voor Familiegeschiedenis in Eijsden.

De kunstcollectie van Museum Land van Valkenburg is vooral gericht op lokale onderwerpen en regionaal bekende kunstenaars, zoals Charles Eyck, Guill Serpenti, Daan Wildschut, Pieke Dassen, Hans Coumans en Guillaume Stassen. Van eerstgenoemde kunstenaar heeft het museum 250 beelden, schilderijen, tekeningen en etsen in bezit (naast circa 460 bruiklenen). In 2004 verwierf het museum een glas-in-betonraam ontworpen door Eyck, afkomstig van de in dat jaar gesloopte Sint-Jozefkerk in Vaals. In 2014 ontving het museum enkele werken van Eyck in bruikleen van het Museum Catharijneconvent in Utrecht.

In cijfers

Aantal vrijwilligers 57