Zaal Periode Naam Omschrijving
Grote zaal 5 mei t/m 11 aug. 2019 Jan Tullemans Jan Tullemans (1924-2011), nestor van de kunstscene in Weert, bekend van het schilderen van huiselijke taferelen. Opening van de expositie op zondag 5 mei om 15.00 uur door John van Cauteren, curator Museum Jacob van Horne in combinatie met de werken van Wil Leenders.
18 aug. t/m 10 nov. 2019 Dreieck/Triangle/Driehoek Dreieck/Triangle/Driehoek,deze kunstenaarsgroep bestaat uit 30 dames uit Duitsland, België en Nederland. Aanleiding voor de expositie is het 25 jarig bestaan van de groep. Het thema van de tentoonstelling is “Mydentities”, waarop iedere kunstenares op haar eigen wijze inspeelt.
Tijdens de expositie worden workshops en rondleidingen gegeven.
17 nov. t/m 26 jan. 2020 Reconstructie tentoonstelling Zuid-Limburgse kunst 1954 Stedelijk museum Amsterdam Reconstructie tentoonstelling Zuid-Limburgse kunst 1954 in Stedelijk museum Amsterdam.
De terugblik op deze tentoonstelling, die in 1954 plaatsvond, kent een cultuurhistorische en een artistieke kant. Vanuit cultuurhistorisch oogpunt is het van belang de destijds tentoongestelde werken te zien in combinatie met ander werk uit die periode om zodoende een juist tijdsbeeld te schetsen. Ook het verschil tussen de jongere en de oudere kunstenaars is evident. De jonge kunstenaars zagen zichzelf in die tijd als rebels. De expositie zegt ook iets over de moderniteit in Limburg. Het beeld dat wij hebben van de jaren vijftig in Limburg wordt sterk bepaald door de dominante positie van de katholieke kerk en andere gezagsdragers.
Charles Eijckzaal 5 mei t/m 11 aug. 2019 Wil Leenders Wil Leenders (1930-2017) uit Weert, kunstvriend van Jan Tullemans. Maakte veel portretten en hanteerde daarbij een realistische stijl. Opening van de expositie op zondag 5 mei om 15.00 uur tezamen met de werken van Tullemans.
18 aug. t/m 10 nov. 2019 Dreieck/Triangle/Driehoek Dreieck/Triangle/Driehoek,deze kunstenaarsgroep bestaat uit 30 dames uit Duitsland, België en Nederland. Aanleiding voor de expositie is het 25 jarig bestaan van de groep. Het thema van de tentoonstelling is “Mydentities”, waarop iedere kunstenares op haar eigen wijze inspeelt.
Tijdens de expositie worden workshops en rondleidingen gegeven.
17 nov. t/m 26 jan. 2020 Collectie Schoonbroodt “Zuid-Limburg door de ogen van anderen” (1830- 1960), zo heet de schilderijenverzameling van de familie Schoonbroodt. Kunstenaars van buiten de provincie verlustigden zich aan het schitterende landschap, dorpen en steden, kerken en kastelen. Een aantal vestigde zich definitief in Zuid-Limburg.
Meer dan 40 jaar verzamelden Giel en Roswitha Schoonbroodt, bekend vanwege hun internationale kunsthandel Rococo, schilderijen uit die periode. Een representatief overzicht van hun collectie is van 17 november 2019 tot en met 26 januari 2020 te bewonderen in Museum Valkenburg.
Jacques Vonkzaal 5 mei t/m 9 juni 2019 Karin van der Linden Karin van der Linden, verwerkt textiel tot kunst. De thema’s die zij aldus behandelt zijn onderwerpen uit het dagelijks leven en vaak verweven met haar eigen familiegeschiedenis.
De expositie heet “Remember me” en wordt op zondag 5 mei om 14.00 uur in de Jacques Vonkzaal geopend door Tineke Geurts, verbonden aan museum De Kantfabriek.
16 juni t/m 25 aug. 2019 Jan Hanlo Jan Hanlo, Op 16 juni 2019 is het vijftig jaar geleden dat de bekende Valkenburgse dichter Jan Hanlo overleed. Museum Valkenburg wil Hanlo gedenken met een mooie overzichtstentoonstelling.
De expositie wordt op zondag 16 juni in de Jacques Vonkzaal geopend door Prof. Dr. Wiel Kusters.
1 sept. t/m 13 okt. 2019 We do Remember 75 jaar bevrijding Valkenburg + lokatie: de Post Lindelaan

Museum Valkenburg organiseert ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding van Valkenburg een unieke tentoonstelling met nimmer vertoond beeldmateriaal, authentieke verhalen, lezingen en attributen uit de dagen van de bevrijding in september 1944.

Bovenverdieping 30 juni t/m 22 sept. 2019 Dorine van der Ploeg Dorine van der Ploeg, studeerde in 2015 af aan de Wackers Academie in Amsterdam. Zij experimenteert sindsdien met het gebruik van verschillende materialen op uiteenlopende ondergronden. Dit varieert van olieverf op plastic tot acryl en krijt op karton. Op dit moment maakt zij collages op papier waarbij zij zich laat inspireren door de natuur. Dorine werkt altijd ter plekke en naar de waarneming. Zij zoekt in haar composities de grens op tussen figuratie en abstractie. Ter voorbereiding op deze tentoonstelling in museum Valkenburg is zij teruggekeerd naar haar geboortestreek om haar indrukken daarvan in een nieuwe serie collages te vatten.
29 sept t/m 5 jan. 2020 Nikki Pelaez Nikki Pelaez, gebruikt uiteenlopende technieken die ze combineert met echt beeldmateriaal.
Zo creëert ze een raadselachtige wereld. Haar werk is opgebouwd uit verschillende lagen. Ze voegt afbeeldingen op een collageachtige wijze samen en werkt deze af met traditionele media. De opeenvolgende technieken geven het werk een mystiek karakter.