Geologiecollectie

>Geologiecollectie
Geologiecollectie2018-10-12T17:12:33+00:00
De geologiecollectie geeft een beeld van het ontstaan van de Limburgse bodem. Bijzonder voor Zuid-Limburg zijn steenkool en mergel. In Valkenburg is vooral mergel, ontstaan in de Krijttijd, overal zichtbaar aanwezig. In het museum vertellen fossielen, mineralen en gesteenten van miljoenen jaren hoe deze bodemschatten zijn ontstaan. De verzameling betreft het gebied van Zuid-Limburg tot in de Eifel en de Ardennen. Schenkers en bruikleengevers van de collectie zijn de heer en mevrouw Gommans, de heren Vlieks, In de Braek (groeve Curfs; in eigen bezit), Leurs, de paters van de Heilige Harten (in eigen bezit). De Nederlandse Geologische Vereniging, afd. Limburg, beheert dat wat niet in eigen bezit van het museum is.
 
In aantal gaat het om 1200 fossielen, die een algemeen overzicht geven van de geologie van Zuid-Limburg, van Devoon tot Holoceen, en 700 fossielen van mergel en van steen, uit de Krijttijd, die van bijzonder belang zijn voor de geologische geschiedenis van Valkenburg Mergelstad.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. OK