Laden Evenementen

Namens de Valkenburgse Bokkenstichtingen nodigen we u uit voor een informatieve avond op vrijdag 7 oktober aanstaande van 19:00 tot 21:30 uur, in Museum Valkenburg.

Tussen 1740 en 1798 werd onze regio geteisterd door wat wij noemen de Bokkenrijders. In een tijd van werkloosheid, armoede en ziekten pleegden deze Bokkenrijders diefstallen, berovingen en plunderingen. Het verhaal gaat dat ze in bendes, gezeten op bokken, erop uit vlogen om de rijke boeren en burgers te beroven. Tijdens deze periode zijn er honderden gedwongen tot “bekentenissen”, die na martelingen werden verkregen.

Op deze avond worden vragen behandeld en zo mogelijk beantwoord als:

Waarom trad justitie zo hard op? Was een Bokkenrijder wel een crimineel? Was er sprake van gerechtelijke dwalingen? Wat was hierin de functie van de voorganger van het huidige Oude Stadhuis, waarin nu Museum Valkenburg is gevestigd? Hoe waren de omliggende dorpen hierbij betrokken? En hoe zat de staatkundige positie van het “Land van Valkenburg” in elkaar?

Frits Schoonbrood & François van Gehuchten, twee experts die zich grondig op deze materie hebben georiënteerd, nemen ons bij de hand en doen hun verhaal. Het feit dat er verschillende theorieën en diverse inzichten de ronde doen, maakt deze interactieve avond interessant. Ook uw eigen verhaal wordt dan graag gehoord!

Waar:

Museum Valkenburg, Grotestraat centrum 31, te Valkenburg aan de Geul

Entree: Gratis

Wij verzoeken u vriendelijk om uw komst tevoren aan te melden. Dat kan telefonisch bij het museum of via hieronder staand mailadres. Dit kan tot en met 4 oktober a.s.

Beperkt aantal bezoekers!

Schrijf u in via rik@mysteryhouse.nl

 

Mede mogelijk gemaakt door:

  • Museum Valkenburg
  • Het Bokkenrijdersgenootschap
  • Stichting Bokkenrijders “mythe of werkelijkheid”
  • Stichting Bokkenweken Valkenburg

Deel dit bericht, kies je platform!

Entree voor het gehele museum:

  • € 8,00 p.p. (incl. gratis kopje koffie)
  • Studenten: € 4,00 p.p.
  • Museumkaart, begunstigerskaart, ICOMkaart en vriendenpas geldig
  • Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding: gratis