Laden Evenementen

Met de watersnoodramp van 2021 nog in het verse geheugen heeft Museum Valkenburg het initiatief genomen tot het organiseren van een speciale tentoonstelling. Want was die overstroming wel zo uniek? En wat voor andere rampen hebben Valkenburg in de loop der tijd wel niet getroffen?

Een inventarisatie leidde tot zo’n breed scala aan gebeurtenissen, dat er gemakkelijk een hele tentoonstelling aan kan worden gewijd. Om een beeld te geven: al 66 miljoen jaar geleden trof de meteorietinslag bij Mexico de hele wereld, dus ook Valkenburg. In de Geulhemmergroeve zien we daar een getuigenis van. En zo peddelen wij verder, van de wateroverlast die al eeuwen regelmatig terugkeerde, de stadsbranden in 1773 (nu 250 jaar geleden) en 1847, de ontploffingen van de Polfer(=kruit) molen, Nederlands eerste auto-ongeluk in 1901, tot de bezettingsjaren in de 2e Wereldoorlog en de rellen in de jaren ’70. Deze en vele andere dramatische feiten heeft het museum in kaart gebracht en met behulp van andere musea kunnen visualiseren.

Natuurlijk wordt er ook aandacht besteed aan de manier waarop men dacht toekomstige catastrofes te voorkomen en hoe men daar nu over denkt. Men zegt wel eens: geschiedenis is in wezen de geschiedenis van rampen. Valkenburg heeft bewezen dat men die altijd weer te boven kwam en als de bekende Phoenix uit de as wist te herrijzen. Een expositie van veerkracht dus. Zeker ook voor de jeugd is deze tentoonstelling een spannende ervaring!

 

Afbeelding Walramplein overstroming 1916, foto J.Cohnen jr.

Deel dit bericht, kies je platform!

Entree voor het gehele museum:

  • € 8,00 p.p. (incl. gratis kopje koffie)
  • Studenten: € 4,00 p.p.
  • Museumkaart, begunstigerskaart, ICOMkaart en vriendenpas geldig
  • Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding: gratis