Laden Evenementen

Museum Valkenburg toont een unieke expositie van langdurige bruiklenen

In Nederland bevindt zich een rijke verzameling van kunst- en andere erfgoed collecties in openbaar bezit, de Collectie Nederland. Dit kostbare bezit is van én voor iedereen. Museum Valkenburg heeft afgelopen  jaren veelvuldig  aanspraak gemaakt op bruiklenen voor tentoonstellingen uit deze Collectie Nederland. Een twintigtal werken bleef in langdurige bruikleen in het depot van het museum.  Die werken, van onder meer Lei Molin, Ger Lataster, Jef Diederen, Frans Vos en Gèr Boosten, vormen de kern van de tentoonstelling.

Naast deze unieke bruiklenen aanvaardt Museum Valkenburg ook schenkingen als deze in het tentoonstellingsbeleid passen. Zo beschikt het museum over een collectie van bijzondere schilderijen en archeologische voorwerpen. Vanwege de sluiting van diverse regiokantoren van de Rabobank mocht het museum een schenking aanvaarden uit  de  verzameling van de bank o.a.  een viertal schilderijen van Charles Eyck. De opheffing van een klooster in Brabant  leverde belangrijke aanwinsten voor het museum op, zoals twee monumentale  werken van Charles Eyck, en uit andere schenkingen een portret van Charles Eyck, geschilderd door Hans Truyen,  en werk van Karin Eyck.

De aanvaarding van nalatenschappen maakt het museum tot een bewaarplaats van kunst die de moeite van het conserveren waard is. Het museum beschikt o.a. over een bijzondere collectie van 60 schilderijen van privéverzamelaar Giel Schoonbroodt, herkenbare landschappen en dorps- en stadsgezichten geschilderd door niet-Limburgers, de collectie Guillaume Stassen en meer dan honderd werken van Jan van Helden.

Deze unieke werken en een substantieel aantal archeologische schenkingen zijn te zien in de Grote Zaal van Museum Valkenburg van 29 januari tot en met 16 april 2023.

De expositie wordt geopend op zondag 29 januari om 14.00 uur door de bestuursvoorzitter van het museum: Franklin Boon.

 

Deel dit bericht, kies je platform!

Entree voor het gehele museum:

  • € 8,00 p.p. (incl. gratis kopje koffie)
  • Studenten: € 4,00 p.p.
  • Museumkaart, begunstigerskaart, ICOMkaart en vriendenpas geldig
  • Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding: gratis