Laden Evenementen

Museum Valkenburg – 6 december 2020 t/m 17 januari 2021

Eeuwenoude iconen worden ‘vensters op de eeuwigheid‘ genoemd. Ze delen iets mee, roepen gedachten en gevoelens op en vertellen het verhaal van de Heilige Familie uit het christendom. Van oorsprong is een icoon een traditionele schildering uit de orthodoxe kerk. Een icoon schilderen is een bijzondere ervaring. Het is een intense bezigheid, een soort meditatie. Het gronden van de plank, het opzetten van het patroon, het zelf maken van de verf met pigmenten (eitempera) en vervolgens het schilderen, is als een ritueel.

Museum Valkenburg toont in de Jacques Vonkzaal in de periode van 6 december 2020 tot 17 januari 2021 een collectie iconen, vervaardigd door Marlies Lambermont. Voor deze periode rond Kerstmis is gekozen om bezoekers vertrouwd te maken met iconen, het thema van de ‘Geboorte van Christus’ en de verbeelding daarvan uit verschillende landen. Hoewel het thema van de iconen identiek is, is de uitwerking heel divers. Het gebruik van kleuren, vormen en goud verschilt namelijk per land/regio. Ook worden er iconen van engelen en andere heiligen tentoongesteld. Marlies werkt meditatief d.w.z. ‘Vanuit het duister naar het licht’. Byzantijnse muziek versterkt daarbij haar inspiratie. Gedurende deze expositie wordt er een film vertoond, die opgenomen werd door TV Limburg in de bibliotheek van Valkenburg en in haar atelier, waarin haar werkwijze goed te volgen is.
Marlies Lambermont werd opgeleid in het schilderen van iconen bij de Pastorale School in Heerlen, een atelier in België, Fontys te Sittard (met aandacht voor bijbelkennis) en op het Titus Brandsma instituut te Nijmegen (met aandacht voor spiritualiteit). Haar iconen waren reeds op diverse locaties te zien, zoals in het klooster van Wittem, in Heerlen en de gemeente Valkenburg. Zij bezocht diverse ateliers en musea in Rusland, veertien kloosters in Roemenië en wisselde technieken uit met iconenschilders uit die streken. Dit gaf haar de ervaring en de kennis om zelf demonstraties en lezingen te gaan geven voor diverse groepen, in parochies, kloosters en in haar atelier, waar ze vele jaren les gaf in het vervaardigen van iconen. Marlies wil met deze expositie graag haar enthousiasme voor het maken van iconen delen met bezoekers van Museum Valkenburg.

Deel dit bericht, kies je platform!

Entree voor het gehele museum:

  • € 8,00 p.p. (incl. gratis kopje koffie)
  • Studenten: € 4,00 p.p.
  • Museumkaart, begunstigerskaart, ICOMkaart en vriendenpas geldig
  • Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding: gratis