Laden Evenementen

Kerstexpositie in Museum Land van Valkenburg – 16 november 2014 – 18 januari 2015

Museum Land van Valkenburg viert ‘Kerst met Rien Poortvliet’. Voor deze sfeervolle expositie is gekozen voor schilderijen en aquarellen waarin Kerstmis en de winter worden verbeeld. De winter is een geliefd onderwerp van Poortvliet. Dit blijkt uit de vele vossen, zwijnen, herten en konijnen in de dikke sneeuw van het winterse bos en uit taferelen met schaatsers en sleetjes in Hollandse landschappen. Ook zijn favoriete kabouters slepen met kerstbomen door de sneeuw en vermaken zich op skietjes. Wie de kerstsfeer wil ondergaan, kan zich laten meenemen door de manier waarop Rien Poortvliet het kerstverhaal uitbeeldt.

In deze expositie wordt speciaal rekening gehouden met kinderen. Zij kunnen zich vermaken in de kabouterwereld van Rien Poortvliet. Ook (groot) ouders zijn natuurlijk welkom.

Er zijn weinig Nederlanders die Rien Poortvliet (1932 – 1995) niet kennen. Hij was een ‘tekenende verteller´. Als autodidact die zijn eigen weg ging, heeft hij veel succes gehad met zijn bijzondere manier van schilderen en aquarelleren. De een bewondert hem; de ander vindt zijn werk kitsch. Ook over zijn persoon en de wijze waarop hij in de media overkwam, lopen de meningen uiteen.  Maar het grote publiek adoreerde hem. Boeken met zijn illustraties haalden in binnen- en buitenland ongekend hoge verkoopcijfers.

Rien Poortvliet was een gedreven werker. Hij zag zichzelf als een ambachtsman die zorg had voor het kleinste detail. Aan de dierafbeeldingen gingen langdurige observaties in de natuur vooraf, zonder gebruik van een schetsboek. Pas in het atelier zette hij de voorstelling op doek of papier.

Zijn loopbaan begon hij als reclametekenaar bij Unilever. Daarna illustreerde hij kinderboeken van Leonard Roggeveen, Godfried Bomans en Jaap ter Haar. In 1972 besloot hij zelf een boek samen te stellen met louter tekeningen en aquarellen van eigen hand en zonder tekst. Dit boek,  ‘Jachttekeningen’, werd goed verkocht dankzij zijn grote talent als ‘beestenschilder’, zoals hij zichzelf graag noemde. Ook ‘De vossen hebben holen’ werd een groot succes. In dit boek bracht hij zoogdieren en vogels van de Veluwe in beeld. Bij de kleurenafbeeldingen werden zijn handgeschreven toelichtingen afgedrukt. Met deze boeken schiep Poortvliet het genre van wat hij ‘kijkboeken’ noemde: educatieve plaatwerken  waarin een bepaald onderwerp in al zijn aspecten ‘in beeld’ werd gebracht.

Eveneens had hij succes met ‘Hij was een van ons’ (1974), waarin de gelovig-gereformeerde Poortvliet in 82 taferelen het leven van Christus als ‘mens onder de mensen’ verbeeldde met teksten van predikant en dichter Hans Bouma.

Zijn grootste succes werd het boek “Leven en werken van de kabouter” (1976), waarin de auteurs Rien Poortvliet en Wil Huygen met speelse vindingrijkheid de verborgen wereld van het kleine volkje ontsluieren. Het kabouterboek werd in 21 talen vertaald. Over de hele wereld zijn vier miljoen exemplaren verkocht.

Al deze aspecten komen aan bod in de expositie ‘Kerst met Rien Poortvliet’, waarin ook filmpjes over zijn leven en werken worden getoond. De opening vindt plaats op  zondag 16 november om 15.00 uur in Valkenburg.
Er is nauw samengewerkt met het Rien Poortvlietmuseum, dat werken in bruikleen heeft afgestaan. Zie www.rienpoortvlietmuseum.nl

Deel dit bericht, kies je platform!

Entree voor het gehele museum:

  • € 8,00 p.p. (incl. gratis kopje koffie)
  • Studenten: € 4,00 p.p.
  • Museumkaart, begunstigerskaart, ICOMkaart en vriendenpas geldig
  • Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding: gratis