Laden Evenementen

Het is precies 50 jaar geleden dat Leo Disch zich op 17-jarige leeftijd tijdens een avond in de disco in Maastricht  plotseling door God geroepen voelde. Hij koos voor het klooster en de volgende dag al maakte hij  zijn intrede in het Benedictijner klooster St. Benedictus in Mamelis bij Vaals. Frater Leo Disch werd aldaar door  Dom van der Laan, medebroeder, architect  van Abdij Mamelis en denker over vorm en proporties,  onderwezen in de toepassing van de door hem ontwikkelde lettervoering. Frater Leo Disch past deze belettering consequent toe  bij de monumenten en grafzerken waarvoor hij veel opdrachten krijgt o.a.  de grafzerk van Kardinaal Willebrands in Utrecht. In de crypte van de abdij waar vele fraters en ook leken bijgezet zijn, is deze doordachte manier van beletteren te bewonderen.

Fotograaf Harry Heuts portretteerde in 20 beelden Leo Disch, gedurende zijn werkzaamheden in het kunstatelier omringd door zijn kunstwerken, in de abdij,  wandelend in en rond het klooster met zijn prachtige omgeving ver uitkijkend over het mooie Limburgse heuvelland. Harry Heuts , onder meer werkzaam voor kranten als de Limburger, de Volkskrant en diverse tijdschriften, fotografeert voornamelijk nationale en internationale nieuwsitems en heeft ruime ervaring in portretfotografie en kunst. Hij doceerde fotografie aan de Maastricht Institute of Arts. Naast de fotoserie van Harry Heuts en de kunstwerken van Leo Disch worden in de tentoonstelling ook meubilair en een priestergewaad, ontworpen door Dom van der Laan getoond.

De tentoonstelling is te zien in de Charles Eyckzaal in Museum Valkenburg van 30 juli tot en met 15 oktober 2023 en wordt op zondag 30 juli om 14 uur geopend

Deel dit bericht, kies je platform!

Entree voor het gehele museum:

  • € 8,00 p.p. (incl. gratis kopje koffie)
  • Studenten: € 4,00 p.p.
  • Museumkaart, begunstigerskaart, ICOMkaart en vriendenpas geldig
  • Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding: gratis