Laden Evenementen

Op zondag 2 juni om 11 uur zal kunsthistoricus Drs. Ineke Beeling in Museum Valkenburg een interessante lezing houden over Limburgse kastelen.

De Limburgse kastelen hebben een aantal bijzondere, regionale kenmerken. Van ‘s lands enige hoogteburcht in Valkenburg tot de eigen varianten op de renaissance, de rococo en het laat 18e eeuwse neo classicisme.

Voorbeelden van de “Maaslandse” renaissance zijnkasteel Eijsden en in kasteel Hoensbroek. Het “motifperspectif, een bijzonder regionaal rococo ornament ontdekt men in kasteel Hillenraad en in Maastricht en omgeving. De architect Mathias Soiron (Maastricht 1748 – Maastricht 1834) drukt zijn stempel op de bouwkunst van de late 18e eeuw. Dit zien we onder andere in kasteel Meerssenhoven. Meerssenhoven behoorde in de 19e eeuw tot de collectie landhuizen en kastelen van ’s lands eerste industrieel Petrus Regout.

Deze lezing biedt een verdieping op Regout’sverzameling van kastelen en landhuizen en geeft meer achtergrond voor het bekijken van andere Limburgse kastelen.

Mevrouw Beeling is kunsthistoricus en is gespecialiseerd in historische binnenruimten en adviseur voor restauraties, reconstructies en herinrichtingen van interieurs van monumenten.

Na de lezing kunnen de deelnemers het museum bezoeken met onder meer een expositie met prachtige litho’s van kastelen: ‘ Pracht en Praal van Petrus Regout.

U kunt zich aanmelden voor deze lezingen door een mail te sturen naar: 

reserveer@museumvalkenburg.nl met vermelding van de lezing uw naam en het aantal personen.

Deel dit bericht, kies je platform!

Entree voor het gehele museum:

  • € 8,00 p.p. (incl. gratis kopje koffie)
  • Studenten: € 4,00 p.p.
  • Museumkaart, begunstigerskaart, ICOMkaart en vriendenpas geldig
  • Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding: gratis