Laden Evenementen

Petrus Regout was de eerste grootindustrieel van Nederland. Klein begonnen met een glasblazerij en een aardewerkfabriek aan de Maastrichtse Boschstraat,  groeiden de door hem gestichte ondernemingen uit tot een waar industrieel imperium. Het Maastrichtse aardewerk en kristal gingen de hele wereld over en Regout werd puissant rijk. Maastricht werd hierdoor de eerste industriestad van ons land.

Petrus Regout was uitermate trots op zijn fabriekscomplexen,  op zijn woningen voor de fabrieksarbeiders, meer speciaal op de door hem gestichte ‘Cité Ouvrière’, maar ook op zijn onmetelijke persoonlijke fortuin, wat blijkt uit zijn vijf landgoederen: Groot Vaeshartelt, Klein Vaeshartelt, la Grande Suisse, la Petite Suisse en Vila Kanne. Met zijn rijkdom verschafte Regout zich een aristocratische allure. Die allure straalt ook af uit het uiterst kostbare ‘Album dédié à mes enfants et mes amis’, dat hij in 1864 in Parijs liet vervaardigen. Het album moest indruk maken op de dames en heren ‘van stand’, waartoe Regout zelf zo graag wilde behoren.

De Maastrichtse kunstverzamelaar Mr. Tom Cremers wist een exemplaar van dit album te verwerven en aan de hand van de fraaie litho’s uit dit album, doet hij voor de bezoekers van de expositie de persoon van Petrus Regout en het 19e eeuwse Maastricht herleven.

De  expositie in de Jacques Vonkzaal wordt geopend op zondag 28 april 2024 om 12.00 uur. Tom Cremers zal zelf de opening verrichten middels een rondleiding.  Hij zal gedurende de tentoonstelling elke zondag om 14.30 een rondleiding verzorgen, behalve op eerste pinksterdag, dan op 2e pinksterdag.

Deel dit bericht, kies je platform!

Entree voor het gehele museum:

  • € 8,00 p.p. (incl. gratis kopje koffie)
  • Studenten: € 4,00 p.p.
  • Museumkaart, begunstigerskaart, ICOMkaart en vriendenpas geldig
  • Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding: gratis