Op 8 maart is het de internationale vrouwendag. Op deze dag kunt u bij de entree van Museum Valkenburg de unieke hangende installatie ‘Dancing for Freedom’ van Ans Repkes gratis bewonderen. Deze installatie bestaat uit een honderdtal hangende rode pumps.

Kunstenares Ans Repkes spitst zich in haar werken toe op vrouwen en hun strijd naar vrijheid, zelfstandigheid, respect, gelijkheid, zelfstandigheid, onderwijs etc. In 2019 was het 100 jaar geleden dat er ook voor vrouwen algemeen actief kiesrecht was in Nederland. In dat jaar maakte Ans Repkes de installatie ‘100 jaar Vrouwenkiesrecht in Nederland’, die te zien was in de kloostertuin in Wittem.

De bamboe installatie, metafoor voor de onvrijheid,  hier opent de weg naar vrijheid, gelijkheid etc.De kleur rood  is te verbinden met socialisme, strijd en kracht van de vrouw, de rode pumps hebben ook een zekere sensuele uitstraling, maar ook power en het manifesteren van de vrouw!

In 2021 kreeg dit werk een vervolg tijdens Plateaukunst in Margraten met de titel ‘Equal Steps. ‘ De rode  pumps komen nu verder in het landschap en zijn in aantal toegenomen. Er zit beweging in!

In 2022 werden de pumps geëxposeerd bij  Galerie Schuwirth & Van Noorden in Maastricht. De pumps hangen hier aan draadjes en de installatie kreeg de nieuwe titel ‘Dancing for Freedom’.

De internationale vrouwendag 2023 is de prikkel om de installatie opnieuw te tonen in Museum Valkenburg en blijvende aandacht te vragen voor dit thema. Het is een statement maar ook een kunstwerk met vragende aandacht voor de eerder genoemde zaken en de Vrouw in de Kunst, die altijd in de schaduw van mannelijke kunstenaars stond!

Kunstenares Ans Repkes daagt bovendien vrouwen maar ook mannen uit om op die dag rode schoenen te dragen. Ook kunnen bezoeker rode pumps in het museum achter laten, zodat haar tentoonstelling verder kan groeien.