Wie kent niet de ruïne van Kasteel Valkenburg? Maar wie weet wat er met het machtige kasteel in 1672 is gebeurd? Dit jaar herdenkt Valkenburg aan de Geul dat het 350 jaar geleden is dat Staatse troepen het imposante Kasteel Valkenburg opbliezen en voor de Fransen onklaar maakten. Deze ramp vond plaats in 1672, het jaar dat nationaal geldt als het Rampjaar. In onze tentoonstelling staan Valkenburg en de regio centraal.

Laat u meevoeren in het verhaal van de belegering en verwoesting van Kasteel Valkenburg. Wat kwamen de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV en de Staatse stadhouder Willem III bij Valkenburg en Maastricht doen? Probeer te beleven wat Willem III beleefde, toen hij met andere hoge heren het opblazen van het kasteel aanschouwde. Verbaas u over de gigantische aantallen soldaten en paarden, die door de streek gevoed moesten worden. Leef mee met de boeren en de dorpelingen, die weerloos waren tegen soldatenterreur

Het museum toont een brede collectie van prenten, tekeningen en schilderijen (vaak in reproductie), waarop de gevolgen van de oorlog in die tijd te zien zijn. Ook zien we hoe het kasteel er in zijn gloriejaren uit moet hebben gezien, waarbij de vraag zich opdringt hoe realistisch die beelden wel zijn. Dan zien we de ruïne, trekpleister van formaat voor Valkenburg, zoals gezien door kunstenaars in verschillende perioden, waaronder natuurlijk de romantiek. Uit eigen collectie laat het museum enkele schilderijen zien, alsmede archeologische objecten uit de betreffende periode.

Wat u in de tentoonstelling zult zien, krijgt u (kunst)historisch toegelicht. Na afloop kunt u thuis het een en ander nog eens rustig nalezen in een brochure.

Voor meer informatie en verdieping in het onderwerp kunt u de volgende lezingen bijwonen:
Zondag 7 augustus 2022 door Paul de Jong
Zondag 11 september 2022 door Jacquo Silvertant
Zondag 18 september 2022 door Paul de Jong

Bezoek onze website voor meer informatie over het inschrijven voor de lezingen en andere activiteiten rondom het Rampjaar 1672.