Lezing a.s. zondag 7 augustus 2022 en andere activiteiten rondom Rampjaar 1672, Kasteel Valkenburg opgeblazen.

In het kader van de expositie over het Rampjaar 1672 zijn er de komende maanden 3 lezingen en een aantal andere activiteiten georganiseerd door Museum Valkenburg.

We trappen af met de lezing op zondag 7 augustus om 11.00 uur in Museum Valkenburg door Paul de Jong. De lezing zal gaan over de belegering en verwoesting van Kasteel Valkenburg. In het tweede gedeelte zal de Kasteelruïne besproken worden met aandacht voor de 19e-eeuwse Romantiek en het opkomend toerisme. Na de lezing is er de mogelijkheid om het museum te bezoeken.

In het weekend van 13 en 14 augustus is er traditioneel weer het Erfgoedweekend. In dit speciale weekend worden er om 14:00 uur rondleidingen gegeven voor de expositie Rampjaar 1672. Iedereen kan aansluiten!

Zondag 11 september wordt de lezing om 11.00 uur in Museum Valkenburg verzorgt door Jacquo Silvertant. Hij zal het hebben over de plekken waar belegering en verwoesting zich afspeelden. Hij heeft meerdere artikelen en boeken over de historie van Valkenburg gepubliceerd.

En op zondag 18 september om 11.00 uur in Museum Valkenburg wordt door Paul de Jong gesproken over Lodewijk XIV (Zonnekoning) en stadhouder Willem III in deze streek, Josua de Grave; tekenaar van Kasteel Valkenburg vóór de verwoesting en de staatkundige en religieuze situatie in de regio Valkenburg rond 1672. Deze lezing zal speciaal gegeven worden met een muzikale omlijsting van de gitarist, Sandro Rodriques.

In de Museumshop zijn er een aantal boeken te koop die inhaken op het thema. Van de geschiedenis van de vestingstad en het Land van Valkenburg tot prentenboeken van Phillipe van Gulpen. Tevens kunnen bezoekers intekenen op diverse publicaties verkrijgbaar via pdf en het boek van Frank Hovens “In de armen van Maas, Geul en de Watervalderbeek”.

Het verdient onze voorkeur bij de lezingen als u tevoren uw komst aankondigt. Dat kan via de website, e-mail (info@museumvalkenburg.nl) of telefonisch (043-601 63 94).