Mergel & meer, wandelen door miljoenen jaren aardhistorie van Valkenburg,  is een nieuwe wandeling in en rondom Valkenburg. Ook tijdens de wintermaanden is deze unieke wandeling een leuk uitje om te genieten van de natuur, het Geuldal en de mooiste vergezichten.

Valkenburg door de ogen van een geoloog.

De wandeltocht voert langs geologische bezienswaardigheden in en rondom Valkenburg. Er wordt stilgestaan bij het voor Valkenburg zo karakteristieke mergel, andere soorten bouwstenen, kalksteen groeven, vuursteen en veel meer.. Maak op een laagdrempelige manier kennis met geologie en laat je meevoeren in Valkenburg zelf en langs geologische plekken, vaak verscholen in het landschap.

De wandeling is opgenomen in een informatief boekje met duidelijke uitleg en foto’s. Hierin worden de verschillende geologische bezienswaardigheden helder beschreven. De afstand van 6,5 km, zonder de extra uitstapjes, is gedeeltelijk geschikt voor wandelwagentje en rolstoel. Het boekje is voor 2 euro te koop in de MuseumShop van Museum Valkenburg.

Het boekje met de wandeling is een uitgave van de Nederlandse Geologische Vereniging afdeling Limburg. Het is al 70 jaar een bloeiende vereniging, die sinds 1971 haar domicilie heeft in Museum Valkenburg. In het museum is een uitgebreide collectie stenen & fossielen te zien die in de omgeving gevonden zijn. In de MuseumShop is een ruim aanbod aan boeken over vele onderwerpen, ook aan deze wandeling gerelateerd.