In de nacht van woensdag 14 op donderdag 15 juli steeg het water van de Geul zodanig dat het gehele centrum van Valkenburg tot wel 1.80m onder water kwam te staan. Helaas kon ons museum ook niet ontsnappen aan het natuurgeweld en liep onder.

Tot vrijdagmiddag was het gebied en ook het museum niet toegankelijk en bij een eerste schouwing kregen we het ‘kippenvel’ op onze armen. De puinhoop binnen was onbeschrijflijk, het water had in de lager gelegen delen van ons museum tot ongeveer 1 meter hoog gestaan. Gelukkig hingen de kunstwerken van de lopende tentoonstellingen nét niet in het water maar bleken door de vochtigheid toch aangetast. Er is direct een gespecialiseerd bedrijf gekomen om de werken op te halen om in veiligheid te brengen in een externe geklimatiseerde omgeving. Helaas zijn twee werken van Judith Krebbekx verloren gegaan omdat de vitrine waarin ze lagen, door het watergeweld was omgevallen.

De vrijwilligers van het museum zijn op hun vrije zaterdag samen begonnen aan het modderruimen: de vloeren in de tentoonstellingszalen waren bedekt met een dikke laag modder na het terugtrekken van het water. De komende weken zullen we de schade verder opnemen en gaan herstellen. De verwachting is dat het museum nog enige maanden noodgedwongen gesloten zal zijn.

Volg onze website voor updates en nieuws.