Rotsen, ruige berglandschappen, watervallen en zeekusten zijn altijd een belangrijke inspiratiebron geweest voor Peter Bertus. Hij reisde graag. Alleen, samen met zijn vrouw Chris Roovers en vroeger met hun kinderen. Griekenland, Cornwall, Bretagne, Ierland, Noorwegen en later ook IJsland. Ook daar in Noorwegen en in IJsland, zijn jongste dochter Artemisia woont er al meer dan 10 jaar, werd hij geïnspireerd door het ruige, desolate landschap. Deze reizen lieten tal van doeken na, groot en klein, met watervallen en rivieren meanderend door het kleurige landschap. Of met zeekusten van Bretagne en Cornwal en berglandschappen uit Griekenland.

Aan de kust van Peter Bertus

Op dit doek Aan de kust (140 x 200 cm) zie je een ruige kust van vermoedelijk Bretagne. Maar het kan ook Cornwall zijn. Peter heeft niet overal een titel, plaats of datum op gezet. En helaas kunnen we het hem niet meer vragen. Maar is het erg dat we niet weten waar dit exact was? Maakt dat het werk anders? Het is een interpretatie van een prachtige plek aan zee. Hij is er geweest, heeft er op een rots gezeten, heeft gekeken en getekend of geschilderd met water en verf, zoals hij ook vaak deed. Misschien heeft hij de plek zelfs gefotografeerd en, pas later thuis in zijn atelier, dit mooie doek gemaakt. Vanuit een herinnering, een gevoel en eventuele schetsen.

Een prachtige plek ergens aan de kust…

Andrea Bertus

De tentoonstelling ‘Changing Times’ van Peter Bertus en Chris Roovers is nog te zien t/m 24 maart, meer informatie klik HIER.

(Foto: Theo Solberg)