Tijdens tentoonstellingen licht Museum Valkenburg samen met de kunstenaar of kunstkenners een specifiek werk uit, dit keer ‘Groene vloer III’ van Dorine van der Ploeg.

“Deze ‘Groene vloer’ zag ik in mijn atelier, toendertijd gevestigd in een voormalige fiets assemblage fabriek in de Houthavens in Amsterdam. Het gebouw had grote ruimtes met veel ramen waar het zonlicht gedurende de dag voor een haast abstracte lichtshow zorgde. Wat mij fascineerde was het enorme contrast tussen het statische van het gebouw en het vluchtige van dat zonlicht. Talloze pogingen heb ik gedaan om het net zo vluchtig vast te leggen. Totdat ik erachter kwam dat het niet alleen onmogelijk was maar zelfs niet nodig om zo snel te leren schilderen als het licht, en dat het in het gebruik van het materiaal lag of ik dát kon overbrengen wat ik had gezien. Twee dagen heb ik getekend met oliepastel op licht absorberend karton, om er vervolgens met papier de zon op te laten schijnen.”

Dorine van der Ploeg.

De tentoonstelling ‘Collages’ van Dorine van der Ploeg is nog te zien t/m 22 september 2019 in onze bovenzaal, klik HIER voor meer informatie.