Tot en met 30 juni kunt u in Museum Valkenburg genieten van de uitgebreide kunstverzameling van Theo Schroijen. Een pronkstuk uit deze verzameling is een schilderij van Eugène Brands. Graag geven we u een nadere toelichting op deze kunstenaar.

Eugène Brands (1913-2002) is aanvankelijk verbonden met de Cobra-beweging, maar breekt daar ook snel weer mee en gaat zijn eigen weg. Hij trekt zich vervolgens tien jaar terug in zijn atelier om zich te laten inspireren door de wereld van het kind. Vanaf 1974 heeft hij een zomerverblijf op de Veluwe. Daar in de stilte ervaart hij het mysterie van het universum. Brands is zijn hele leven gefascineerd door de kosmos, door sterren en planeten en door het mysterie van het leven. Zijn credo was ‘Panta rhei, alles vloeit , alles stroomt. In de jaren ’70 vervloeien de vormen tot mysterieuze wolken, nevels en vlokken. Zijn stijl wordt dan lyrisch-abstract. Het werk van Eugène Brands uit de collectie van Theo Schroijen heet ‘Rode driehoek’ (zie foto).

De collectie is heel divers bestaat uit werken van Eugène Brands, Klaas Gubbels, Gèr Lataster, Theo Kuijpers, Yvan Theys, Luis Penin, Alexander Vogels, Peter Cox, Guus van Enckevort en vele anderen.