Tijdens tentoonstellingen licht Museum Valkenburg samen met de kunstenaar of kunstkenners een specifiek werk uit, dit keer Jan Hanlo en Valkenburg.

In 1927 kwam Jan Hanlo (15 jaar oud) met zijn ouders in Valkenburg wonen. Voor zijn studie verhuisde hij naar Amsterdam maar kwam in 1958 weer terug om voor zijn zieke moeder te zorgen. Na haar overlijden bleef hij tot zijn dood in Valkenburg wonen, in het poortwachtershuisje van Geerlingshof in Broekhem.

In 1997 besloten B en W van Valkenburg een hofje op de plek van het afgebroken poorthuisje waarin Jan Hanlo woonde, naar hem te vernoemen. Een Jan Hanlohof is er echter nooit gekomen. Omwonenden tekenden bezwaar aan tegen deze naamgeving nadat ze iets hadden vernomen over Hanlo’s vermeende liefde voor jonge jongens.
Wel is vlak bij zijn vroegere woning een herdenkingsplaquette geplaatst. Bovendien bestaat sinds 2016 het Jan Hanlo Poëziepad: een wandelroute met gedichtenzuilen. De route voert van Chateau St. Gerlach in Houthem, via de plek waar Hanlo’s kleine portierswoning stond, naar het kerkhof in de Bosstraat in Broekhem, waar de dichter in de tweede rij begraven ligt.

De tentoonstelling “Jan Hanlo hep het gemaakt” is nog te zien t/m 25 augustus 2019, klik HIER voor meer informatie.