Tijdens tentoonstellingen licht Museum Valkenburg samen met de kunstenaar of kunstkenners een specifiek werk uit, dit keer Jan Hanlo, Liefde en Tragiek.

Jan Hanlo schreef naast gedichten ook honderden brieven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Vaak bevatten die meningen en gedachten over het bestaan, over de liefde en over religieuze thema’s. Ze werden in 1989 uitgeven in twee delen “Brieven” van in totaal meer dan 1400 pagina’s. In 1971 verschenen onder de titel “Go to the Mosk” de brieven die hij in 1969 vanuit Marokko had geschreven. In die brieven kwam vooral zijn liefde voor de twaalfjarige Mohamed aan bod, aan wie hij een toekomst wilde geven door hem onder te brengen in een Nederlands gezin. In 1972 verscheen “Zonder geluk valt niemand van het dak”, het verslag van de psychose die hij in 1947 had doorgemaakt.

Jan Hanlo kwam op een tragische manier om het leven. Op zaterdag 14 juni 1969 botste hij bij een inhaalmanoeuvre met zijn motor op de Rasberg in Berg en Terblijt op een landbouwtrekker. Hoewel zijn verwondingen leken mee te vallen, overleed hij twee dagen later in het ziekenhuis in Maastricht, slechts 57 jaar oud. Zijn biografie, geschreven door Hans Renders, verscheen in 1998 onder de titel “Zo meen ik dat ook jij bent”, ontleend aan een van zijn bekendste gedichten.

De tentoonstelling “Jan Hanlo hep het gemaakt” is nog te zien t/m 25 augustus 2019, klik HIER voor meer informatie.