Het werk van Jef Wishaupt wordt wel “biomorf” genoemd. Abstracte vormen waarin herkenbaarheid tot uiting komt. Voorkeur voor rondingen, overgenomen uit de natuur. Geïnspireerd door alles wat hij daar tegenkomt. De Limburgse heuvels met hun glooiingen vormen de omgeving waar hij zich thuis voelt en die hem bewust en onbewust beïnvloedt in zijn werk.

Emoties worden vastgelegd in abstract ogende objecten,  waarvan de vorm een levend wezen doet vermoeden. De hoogglans gepolijste beelden werken soms als een spiegel waar de omgeving in reflecteert. De gepatineerde beelden werken meer ingetogen en leiden meer naar de vorm. Beeldende vertellingen, waarin zowel de beeldhouwer als de edelsmid herkenbaar zijn.

Kenmerkend voor een deel van het werk van Jef zijn de “spieders” waarvan er enkele van op de tentoonstelling staan. Het zijn welhaast menselijke figuren die elk een eigen uitdrukkingskracht hebben, een uitleg vindt de maker niet nodig, het is belangrijk dat er een interactie ontstaat met de toeschouwer. Het andere voorbeeld is “vogelvlucht”. Deze is er in verschillende formaten. De allergrootste die enkele meters hoog is, werd geplaatst in de openbare ruimte. In Valkenburg staat een kleinere in een vitrine.

De bijzondere kunstwerken van Jef Wishaupt en zijn 2 andere kunstenaarsvrienden Appie Drielsma en Gijs Gijsbers zijn tot en met 21 januari te zien in Museum Valkenburg.