Op dit moment hebben we in ons museum o.a. een tentoonstelling van Ries Kleijen. In deze rubriek ‘Uitgelicht’ nemen we een speciaal kunstwerk van de tentoonstelling onder de loupe.

Ries Kleijnen (1945) werkt al meer dan vijftig jaar als grafisch kunstenaar. Ze nam deel aan veel internationale groepstentoonstellingen en exposeerde ook vaak solo. Momenteel zijn van Ries Kleijnen in de Charles Eyckzaal kleurrijke etsen te zien. “Etsen is monnikenwerk”, zegt Ries “maar het is verslavend, als ik tachtig ben zal ik nog steeds achter de etspers staan, al is het met trillende handen”.

Belangrijke thema’s in haar werk zijn reizen en relaties. Voor Ries is niet alleen de relatie tot de ander belangrijk maar ook die tot jezelf. Hier zien we een ets genaamd ‘Onderweg – La Mancha’. Haar landschappen lijken op het eerste gezicht realistisch, maar zijn het nooit. Kleuren spelen een zeer belangrijke rol. In bijna elke ets is de zon terug te vinden.

Ries vertelt: “op weg naar Cordoba in Spanje zag ik een man in een korenveld staan. Dat golvende veld had de vorm van een rivier. De man stond alleen te genieten van zijn eigen land. Dat was zo’n mooi beeld dat het mij inspireerde tot het maken van deze ets”.

De kleuretsen van Ries Kleijnen zijn nog tot en met 22 mei te zien. De kunstenares is op 8 en 22 mei aanwezig. Kijk voor meer informatie op: https://www.museumvalkenburg.nl/agenda/tentoonstelling-ries-kleijnen-kleuretsen/