Geboren in Voeren(B.) 1941, denkt en voelt hij Vlaams maar is van Nederlandse nationaliteit.
“ Omdat mijn vader toevallig aan de andere kant van de weg woonde. Men heeft eertijds niet alleen een lijn door het hart van het land, maar tevens een lijn door het hart van een volk getrokken” . Eigenlijk had hij liever wielrenner willen worden, maar ondanks fanatiek trainen kwam hij niet boven de middenmoot. Hij begon dan meer en meer te schilderen, “er schoot voor mij trouwens niets anders meer over, want in missionaris worden, was ik ook al mislukt”, blikt hij ooit ironisch terug.

Brouwers wil met zijn werk monumenten maken voor de gewone en de kleine mens. Dat bereikt hij met een bijzondere techniek en met zijn bijzondere gave om in het gewone het bijzondere te zien. Door de techniek van het laag over laag schilderen en weer wegkrabben krijgt de verf een vitaliteit die een extra dimensie aan het onderwerp geeft. Het kleurgebruik van Rob Brouwers is gewoonweg magistraal!.

De bassist:
Frontaal in beeld, ingespannen en in volle concentratie, bespeelt deze man, dorpsgenoot?, zijn instrument. De wereld om hem heen afgesloten. Wat een verbeeldingskracht!

Bij Museum Valkenburg is tot en met 22 januari de expositie te zien van  Rob Brouwers en Jacques Vonk: Romantiek van het Boerenleven.