Het is inmiddels alweer drie weken geleden dat Valkenburg en ons museum getroffen werden door een hevige overstroming van de Geul. De meeste kunstwerken die we op de begane grond tentoonstelden, zijn er ongeschonden uitgekomen. Helaas niet allemaal. Na opruimwerk van alle puinhopen door onze vrijwilligers is het werk voor professionals om het pand goed droog te krijgen en voor te bereiden op herstel.

De eigenaar van het pand (gemeente Valkenburg) heeft een aannemer ingehuurd om ervoor te zorgen dat het pand eerst goed kan drogen en hiermee een basis wordt gelegd voor herstel. Dat betekent dat complete houten vloeren en stuclagen van de wanden verwijderd worden. Hierdoor drogen de onderliggende steensoorten beter. Een nieuwe vloer en stuclaag zorgen over een paar maanden weer voor een mooi en solide eindresultaat. Als je nu de kaalslag bekijkt, kun je je bijna niet voorstellen, hoe het ooit goed moet komen…. Dat komt het natuurlijk wel, maar heeft tijd nodig, veel tijd.

(tekst gaat verder onder de foto’s)

De vijfentachtig schilderijen en tekeningen van Harry Koolen en Judith Krebbekx blijken door het doortastend optreden van het gespecialiseerde bedrijf Helicon, een vervoerder en een aantal van onze vrijwilligers toch grotendeels behouden. Binnenkort zullen ze na een verblijf van een paar weken in een speciale droogruimte in Zoeterwoude weer getransporteerd kunnen worden naar het Zuiden. Behalve een zevental schilderijen van Judith Krebbekx, die zo gehavend zijn dat ze eerst behandeld zullen moeten worden in een restauratie-atelier in Oosterhout.

Helaas ondervinden we ook het taaie ongerief van gesprekken en onderhandelingen met de schade-experts van verzekeraars. Onze verzekeraar heeft geconcludeerd dat er geen schadevergoeding volgt op de inboedel omdat het ‘overstroming’ betreft. De hoop is gevestigd op het Nationale Noodfonds en onze publieksactie.

Steun Museum Valkenburg

Draag je Museum Valkenburg ook een warm hart toe? Je steun is beslist welkom. Bijvoorbeeld in de vorm van een donatie, door de storting van een bedrag op Rabobank NL59RABO0152829865 ten name van Museum Valkenburg, Grotestraat Centrum 31, 6301 CW Valkenburg aan de Geul. Of wellicht ken je een bedrijf die nog tentoonstelling/display materiaal heeft zoals vitrines en demontabele tentoonstellingswanden?