Sinds de watersnoodramp van 14 juli zijn we als Museum Valkenburg in een “rollercoaster” terecht gekomen van puinruimen, schoonmaken, drogen en “waterdragen”. Het ziet er naar uit dat we nog wel even gesloten moeten blijven.

Het is rustig in ons museum op dit moment. De bouwvakkers zijn op vakantie en de drogers en ventilatoren doen hun werk tijdens de bouwvak. Eind augustus worden de (mergel)muren op het vochtgehalte doorgemeten om te kijken of ze droog genoeg zijn om een begin met de opbouw te maken.

We hebben een “waterdragers”-rooster gemaakt met onze vrijwilligers om twee keer per dag de volle waterbakken te legen, onvoorstelbaar om te zien dat we elke dag honderden liters opgevangen water weg kunnen gooien. Hierbij krijgen we ook hulp van Joost! Joost is een scholier uit Valkenburg die nu de hiaten in ons rooster vult en de emmers leegt.

De schilderijen die meteen de vrijdag na de overstroming waren opgehaald, zijn nauwkeurig onderzocht en behandeld. Van de ongeveer 85 werken waren er 7 beschadigd. Deze zijn naar een restauratieatelier gebracht. De rest van de werken is terug bij de eigenaren. Twee kleine werken van Judith Krebbekx waren tijdens de overstroming op de grond gevallen en zijn onherstelbaar.

Vol moed gaat ons team van vrijwilligers door om ons mooie museum zo snel mogelijk weer open te krijgen.