—– PERSBERICHT —–

Uitgestelde jubileumtentoonstelling Eugène Laudy (1921 – 1995)

In de vorige verstuurde versie van het persbericht van de tentoonstelling van Eugène Laudy stond een verkeerde tijd vermeld voor de opening van de tentoonstelling. De juiste tijd van de opening van de tentoonstelling is 14:00u d.d. 30 april.

Eerbetoon aan een belangrijk monumentalist in Museum Valkenburg

Monumentale kunst was tussen 1900 en 1960 de belangrijkste en meest kenmerkende kunstvorm in Limburg. Deze stond  ten dienste van de totale gemeenschap  en voorzag de bevolking van ‘schoonheid’ en morele religieuze normen. De makers waren meestal geen autonome of vrije kunstenaars maar meer veredelde ambachtslieden, geworteld in de katholieke samenleving. Ze werden de ‘Monumentalisten’ genoemd en verdienden hun brood met het maken van mozaïeken, reliëfs, muurschilderingen en glas-in-loodramen voor kerken, gemeentehuizen, scholen, kantoren en ziekenhuizen. Eugène Laudy was een belangrijke exponent van deze groep Monumentalisten. De jubileumtentoonstelling in Museum Valkenburg van deze grote Heerlenaar was in 2021 gepland ter gelegenheid van zijn 100e geboortedag, maar moest helaas worden uitgesteld vanwege corona en de watersnood in Valkenburg.

Eugène Laudy werd in 1921 geboren in Heerlen als zoon van een tekenleraar. Na de HBS volgde hij van 1936 tot 1941 de Middelbare Kunstnijverheidsschool in Maastricht. Laudy specialiseerde zich in de monumentale kunst. Zijn verblijf in 1947 van enkele maanden in Ravenna, centrum van de Vroegchristelijke en Byzantijnse kunst en latere studiereizen naar Frankrijk, Spanje en Italië brachten hem veel inspiratie. Na de afronding van zijn studie startte hij  een beroepspraktijk op de Benzenraderweg in Heerlen, waar hij zijn hele leven beroepsmatig werkzaam bleef. Hij trouwde in 1948 met Fientje Vaessen, samen kregen ze zes kinderen.

Hoewel hij in alle technieken actief bleef, was hij door het grote aantal glasopdrachten in de kerkenbouw gedurende de jaren vijftig toch vooral glazenier. Laudy was vanaf 1949 lid van de katholieke kunstenaars-vereniging (AKKV) de Vereniging van Beoefenaars van de Monumentale Kunsten en van Scheppend Ambacht Limburg. Hij nam binnen die verbanden regelmatig deel aan exposities in en buiten Limburg.

Laudy’s grootste en landelijk bekendste opdracht in 1958/1959 was voor de St Antonius en Lodewijkkerk in Den Haag, een ontwerp van stadsgenoot Frits Peutz. Het waren enorme glaswanden van 80 ramen van één bij acht meter elk, totale oppervlakte van maar liefst 640 m2! Behalve landelijke waardering, ontving hij hiervoor ook de Limburgse Jongerenprijs. Van 1951 tot 1970 bekleedde Laudy de onbezoldigde functie van lid van de Bisschoppelijke Werkgemeenschap Beeldend Kunstenaars. Gemiddeld werden één keer per maand ontwerpen voor nieuwe kerkelijke kunst besproken en van een advies voorzien. Dat Laudy daarvoor op jonge leeftijd werd gevraagd is opvallend en was voor een kunstenaar op dat moment zonder meer eervol. In de jaren zestig namen de kerkelijke opdrachten af. Hij  ging lesgeven en ontwikkelde  zich verder in allerlei technieken, maakte abstracte composities zowel twee- als driedimensionaal. Ongetwijfeld werd hij beïnvloed door het naoorlogse expressionisme. Hij ontwierp wandtapijten voor allerlei instellingen zoals scholen, bedrijven en ziekenhuizen, die hij liet weven in Amsterdam. Helaas is hier nauwelijks iets van overgebleven. Begin jaren tachtig kreeg Laudy nierproblemen. In 1995 stierf hij op 73-jarige leeftijd. Hij werd begraven in de Heerlense Pancratiuskerk, welke kerk eerder door hem was voorzien van diverse glas-in-loodramen.

Een wandtapijt gemaakt in opdracht van de Brands Bierbrouwerij is naast diverse ontwerpen voor glas-in-lood ramen, schilderijen, mozaïeken en tekeningen te zien in de Charles Eyckzaal in Museum Valkenburg van 30 april tot en met 23 juli 2023. De tentoonstelling van Eugène Laudy wordt op zondag 30 april om 14 uur geopend.

—– NOOT VOOR DE REDACTIE —–

Voor meer informatie over deze tentoonstelling en/of interviews kunt u contact opnemen met curator Resi Vervoort-Stevens tel 06 2244 685:

Museum Valkenburg
Grotestraat Centrum 31
6301CW Valkenburg aan de Geul

043 601 6394

info@museumvalkenburg.nl

https://www.museumvalkenburg.nl

Beeldmateriaal kunt u downloaden via onderstaand ‘Media Pack’.