Oproep aan de inwoners van Valkenburg aan de Geul

Op 17 september 2019 is het 75 jaar geleden dat alle kernen van de huidige gemeente Valkenburg aan de Geul werden bevrijd.

Om de bevrijding te herdenken en de oorlogstijd zo accuraat mogelijk weer te geven, is Museum Land van Valkenburg op zoek naar persoonlijke verhalen, ooggetuigenissen en tastbare herinneringen.

Van al deze levensechte verhalen, materialen, foto’s, filmbeelden en uitrustingsstukken richten we een unieke en zo volledig mogelijke overzichtstentoonstelling in onder de naam “We Do Remember”. Klik HIER voor meer informatie over deze tentoonstelling.

We moeten beseffen dat het hier gaat om de laatste ooggetuigen die ons nog kunnen vertellen over hoe het was om jong te zijn in de dagen van en na de bevrijding van Groot Valkenburg. Ook is dit de laatste gelegenheid om deze persoonlijke verhalen breed en levend te delen met de nieuwe generatie. Er zijn zeker lessen te trekken uit het verleden.

Als u wilt kan uw verhaal worden opgenomen aan de hand van een interview.
We gaan daar mensen actief voor benaderen. U kunt zich ook zelf opgeven of namen doorgeven van mensen, waar dan ook woonachtig, die deze tijd in Valkenburg nog hebben meegemaakt en bereid zijn daarover te vertellen.

De verhalen willen we op film tonen en nadien bewaren in het museum.
Wilt u uw verhaal anoniem kwijt dan kan dat natuurlijk ook. Stuur het dan zonder afzender naar ons museum.

Verder is ons museum op zoek naar materialen, foto’s, filmbeelden, dagboeken, achtergebleven uitrustingsstukken, pamfletten, briefwisselingen en andere informatie. Het gaat om tastbare herinneringen van de Bevrijdingsdagen en daarna.
Valkenburg was in die naoorlogse dagen een belangrijk restcenter voor de geallieerden en een opvangcentrum voor de gewonden.

Help herinneren

Heeft u spullen die concreet betrekking hebben op de Bevrijdingsdagen van Groot Valkenburg? Bent u bereid om deze gedurende de expositie aan ons museum in bruikleen te geven? Laat ons dat dan weten.

U kunt gebruik maken van ons postadres:
Museum Land van Valkenburg, t.a.v. Willem Vermeer
Grote straat Centrum 31, 6301 CW Valkenburg
Ons e-mail adres: info@museumlandvanvalkenburg.nl
Ons telefoonnummer: 043-6016394
Of contact opnemen met de curator van deze tentoonstelling
David Loozen via davidloozen4@gmail.com of 06-11 72 23 23.

De expositie loopt van 1 september tot 27 oktober 2019 in het Museum aan de Grote Straat Centrum en in het voormalig Postkantoor aan de Lindelaan.

(foto’s op deze pagina: Frans Hoffman/familie archief Hoffman)