Laden Evenementen

Op zondag 22 oktober om 12.00 uur zal Ad Himmelreich, adviseur en schrijver over beeldende kunst, de unieke expositie van drie kunstenaarsvrienden Appie Drielsma, Gijs Gijsbers en Jef Wishaupt openen in Museum Valkenburg. De opening van de expositie met muzikale omlijsting door Joep van Leeuwen en Roel Käller, is voor iedereen gratis toegankelijk.

De internationaal bekende en veelzijdige beeldend kunstenaar Appie Drielsma(1937-2014) was opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten en Jan van Eyckacademie in Maastricht. Hij was docent in Tilburg aan de kunstacademie van de huidige Fontys Hogeschool en aan de Academie voor beeldende kunsten in Maastricht. Vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Grote werken zijn van zijn hand zijn de deuren van de St. Servaasbasiliek en van de Synagoge in Meerssen, het Nationaal Herdenkingsmonument in concentratiekamp Mauthausen, herdenkingsmonument voor Joodse kinderen van Maastricht in Jeruzalem en Oorlogsmonumenten in Den Haag en Enschede. Verder werkte hij vlak voor zijn dood aan een portretbuste van Koning Willem Alexander voor de Statenzaal van het Gouvernement in Maastricht. Daarnaast was hij een uitstekend portrettist en maakte hij portretbustes van o.a. Albert Schweitzer, Miles Davis en Jan van Gilse.

Gijs Gijsbers (1935-1975) begon zijn opleiding aan de academie in Arnhem. Na een cursus aan de Accademia di Belle Arte in Perugia, Italië, koos hij voor de opleiding Vrije Schilderkunst aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Zijn schilderijen geven in kleur en vorm uiting aan zijn innerlijke belevingswereld, gevoed door de natuurlijke omgeving. Zoals ook in zijn pen- en penseeltekeningen zocht hij daarbij naar ordening en evenwicht. Hij werd beschouwd als een veelbelovend kunstenaar met tentoonstellingen in Amsterdam, Leiden, Parijs, Eindhoven en het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Hij overleed in 1975 aan de gevolgen van een noodlottig ongeval.

Edelsmid en beeldhouwer, Jef Wishaupt (1940) is opgeleid aan de Stadsacademie in Maastricht. Als beeldhouwer blijft hij de ambachtelijke traditie van het vak van edelsmid trouw, waarbij hij liefst het wordingsproces van  begin tot einde in eigen hand houdt. Ambachtelijkheid, kennis van materialen en technieken, liefde voor de klassieke vormen,  kenmerken zijn werk. Zijn inspiratiebronnen zijn muziek en natuur. Zijn oeuvre is omvangrijk en bevat naast sculpturen en sieraden ook portretten en grafmonumenten. Werken in binnen- en buitenland in de openbare ruimten (Venlo, Schimmert, Geleen,  Maastricht) en in o.a. in Spanje, Italië, Zwitserland, Amerika, Taiwan, Egypte en Siberië.

Op 29 oktober om 15.00 uur zal Ad Himmelreich in Museum Valkenburg nog een aanvullende lezing geven met als titel ‘Over Vriendschap en Kunst’.

Deel dit bericht, kies je platform!

Entree voor het gehele museum:

  • € 8,00 p.p. (incl. gratis kopje koffie)
  • Studenten: € 4,00 p.p.
  • Museumkaart, begunstigerskaart, ICOMkaart en vriendenpas geldig
  • Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding: gratis