Laden Evenementen

Expositie ‘Woman Exposed’ van Jos Reinders – fotografie

Museum Land van Valkenburg presenteert van 24 januari tot 3 maart 2016 op de bovenverdieping de tentoonstelling ‘Woman Exposed’ van Jos Reinders – fotografie. Hoewel digitale fotografie steeds meer gemeengoed is geworden, fotografeert hij nog steeds het liefst analoog, in zwart-wit. Het is een vorm van slow-fotografie die hem dwingt om kritischer te kijken, voordat hij op de sluiterknop drukt. Zijn analoge foto’s maakt hij in projectvorm, zoals de series ‘Cityskin’ en ‘Women Exposed’.

Zelf zegt hij hierover: “Ik fotografeer vrouwen. Eerlijk, oprecht, respectvol en realistisch. Analoog, dus zonder photoshop of andere kunstgrepen. What you see is what you get. De meeste gefotografeerde vrouwen schrikken als zij de eerste keer de afdruk zien. Zo, in zwart-wit en meer dan levensgroot afgebeeld. Women Exposed. Letterlijk vertaald: ‘vrouwen, die zijn blootgesteld’. In deze situatie: blootgesteld voor de camera. Of door de camera. Het zijn moedige vrouwen. Alleen al doordat zij zonder opsmuk zich hebben laten fotograferen. Zo dichtbij; zo uitvergroot. Ik heb nauwelijks aanwijzingen gegeven tijdens het fotograferen. Ik heb alleen gevraagd of zij geen big smile wilden opzetten. Gewoon een ontspannen, neutrale uitdrukking. Boeiend om te ervaren welke emoties er dan zichtbaar worden. De vrouwen zijn soms in zichzelf gekeerd, soms nieuwsgierig maar het vaakst toch met verdriet in hun ogen. Wat is hun verhaal?”

Opleiding (1992): Academie der Schone Kunsten Hasselt (B) – atelier fotografie.
Exposities (1992 – 2015): groeps- en solotentoonstellingen in Nederland, België en Duitsland.
Onderscheiding: Beeldende Kunstprijs stad Harelbeke (B)

Jos Reinders is zelf aanwezig op de tentoonstelling op zondag 24 januari vanaf 15.00 u. (opening), op zaterdag 13 februari (vanaf 13.00 u. en op zondag 21 februari vanaf 13.00 u.

Analoog zilver-gelatine barietprint; formaat afdruk: 45 x 45cm / formaat lijst: 60 x 80 cm. In 2016 zullen alle portretten tevens in boekvorm verschijnen.

Deel dit bericht, kies je platform!

Entree voor het gehele museum:

  • € 8,00 p.p. (incl. gratis kopje koffie)
  • Studenten: € 4,00 p.p.
  • Museumkaart, begunstigerskaart, ICOMkaart en vriendenpas geldig
  • Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding: gratis