Laden Evenementen

‘Keramiek als Kunst’

Overzichtsexpositie Keramiek Kring Limburg

Zondag 28 februari 2016 om 15.00 uur gaat in Museum Land van Valkenburg de tentoonstelling ’Keramiek als Kunst’ open met 26 deelnemers uit Limburg en aangrenzende gebieden in België en Duitsland. De tentoonstelling sluit aan bij de grote ‘Ceramix’- tentoonstelling in het Bonnefanten museum in Maastricht. De overzichtsexpositie van de Keramiek Kring Limburg is een bundeling van individuele kunst. De Kring is veertien jaar geleden opgericht om de bekendheid van keramiek als kunst te vergroten en de uitwisseling van kennis en ervaring beter mogelijk te maken. De deelnemende keramisten vormen een samenwerkingsverband, maar iedere keramist heeft zijn eigen stijl en een geheel eigen oeuvre. Er is in Valkenburg zowel gebruikskeramiek als vrij werk aanwezig, figuratief en abstract. De keramisten laten ruim 60 werken zien met een grote verscheidenheid in uitingsvormen en materialen, stookvormen en creativiteit.
Keramiek hoort bij Limburg
Keramiek heeft een lange historie en traditie in Limburg. De oudst bekende vorm is de ‘bandkeramiek’, daterend van ca. 5000 v.Chr., die in de vorige eeuw in Elsloo werd aangetroffen. Het primitieve gebruiksaardewerk met bandvormige versieringen, werd gemaakt in Zuid-Limburg

In de 19e eeuw werd Maastricht ‘keramiekstad’ toen Petrus Regout in 1836 begon met de productie van gebruiksaardewerk. In zijn fabriek vonden tot 1968 vele generaties Maastrichtenaren werk als ‘pottemennekes’ bij de productie van serviezen en andere gebruiksvoor-werpen.
In de regio Noord-Limburg was Tegelen van oudsher de plaats van potten- en pannenbakkerijen. De klei van Tegelen is al eeuwen grondstof voor de keramische industrie. Ontwerpers bij N.V.Russel-Tiglia, maar ook van andere klei verwerkende industrieën, werden later bekende
kunstenaars.

In de laatste eeuw groeide keramiek uit tot een eigen vorm van kunst, waarvoor steeds meer belangstelling ontstaat zoals blijkt uit recente grote keramiektentoonstellingen in binnen- en buitenland. Museum Land van Valkenburg wil hierbij aansluiten met de expositie ‘Keramiek als Kunst’. Deze loopt tot en met 8 mei 2016.

Tijdens de opening zal Niek Hoogland kort spreken over ‘Keramiek in de regio’.

Deelnemende kunstenaars aan de expositie ‘Keramiek als Kunst in Museum Valkenburg:
Arjen Bakermans (Swalmen)
Imants Ancans (Steyl–Tegelen)
Lucie Berben (Roermond)
Donnie van Bree (Posterholt)
Ingrid Breuers (Maastricht)
Alda Brunenberg (Weert)
Joop Crompvoets (Swalmen)
Lei Hannen (Echt)
Cindy Heldens – van Aarssen (Beesel)
Marga Hendrix (Stramproy)
Niek Hoogland (Steyl – Tegelen)
Angelika Jansen (Brüggen, D)
Hein Janssen (Brunssum)
Stan Linssen (Beesel)
Arjen Markenstein (Venlo)
Marlies Pouls (Baarlo)
Els Puts (Bocholtz)
Anja van Rijen (Tegelen)
Roos Seuren (Lottum)
Ruth Stark (Kelmis, B)
Peter Taubert (Straelen, D)
Silke Ullrich (Herzogenrath, D)
Yanette Wald (Heerlen)
Lidwien van Wersch (Puth – Schinnen)
Carla Wolfs (Posterholt)
Harm van der Zeeuw (Afferden)

Deel dit bericht, kies je platform!

Entree voor het gehele museum:

  • € 8,00 p.p. (incl. gratis kopje koffie)
  • Studenten: € 4,00 p.p.
  • Museumkaart, begunstigerskaart, ICOMkaart en vriendenpas geldig
  • Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding: gratis