Laden Evenementen

Hans Coumans; zijn leven, zijn schilderkunst – 22 juni tot en met 24 augustus 2014

In Museum Land van Valkenburg is van 22 juni tot en met 24 augustus 2014 een overzichtstentoonstelling te zien van de bekende Valkenburgse schilder Hans Coumans (1943-1986). Door zijn manier van werken en zijn contact met bewoners en bezoekers van Valkenburg werd hij in de loop der jaren een bekende verschijning in het Geulstadje.

Slechts korte tijd bezocht hij de Stadsacademie in Maastricht en eveneens zeer kort was hij in de leer bij Charles Eyck. Hij had het karakter van een vrijbuiter en zocht rusteloos reizend door Europa zijn eigen weg. Ook voorzag hij in zijn levensonderhoud door in Valkenburg talrijke horecagelegenheden van muurschilderingen te voorzien en toeristen in snelportretten te vereeuwigen. Hij was daarmee zelf in het Valkenburg een ‘toeristische attractie’ geworden. Daarom zal op de dag van de opening van de tentoonstelling, op 22 juni, “Montmartre aan de Geul” plaatsvinden. Kunstenaars zullen dan hun schildersezel op straten en pleinen van Valkenburg opstellen om, net als Hans Coumans, buiten te schilderen onder het oog van het publiek.

Als non-conformist weigerde hij zich aan te passen aan de in zijn tijd heersende mode van de abstracte schilderkunst. De kleurenpracht van het Zuid-Limburgse Heuvelland overweldigde hem zodanig dat hij niet anders kon dan deze met zijn penseel in een impressionistische stijl weer te geven. Hij genoot van zijn omgeving, en gaf daaraan uiting in talloze stillevens, dorpsgezichten en landschappen. Als mens was hij een warme persoonlijkheid die gemakkelijk contact maakte en om zich heen een gevoel van verbondenheid verspreidde. Mensen voelden zich tot hem aangetrokken. Zijn verbondenheid met mensen resulteerde in een groot aantal realistische portretten, maar ook in kunstwerken waarin hij zijn maatschappijkritiek uitte. Uiteindelijk schiep hij een omvangrijk oeuvre en verwierf hij de laatste vijftien jaar van zijn leven een grote bekendheid in Zuid-Limburg.

In zijn tijd werd hij door de officiële kunstwereld genegeerd. Daarbij speelden waarschijnlijk zijn populariteit en de weigering abstract te schilderen een rol. Na de overheersing van de abstracte kunst kwam er bij kunstcritici weer waardering voor figuratieve kunst. Ook Hans Coumans verdient de eer die hem toekomt. Met zijn uitbundige manier van schilderen weet hij zijn gevoelens en betrokkenheid bij mens en landschap op de toeschouwer over te brengen.

In 1986 maakte een verkeersongeval een einde aan zijn leven.
Hans Coumans; zijn leven, zijn schilderkunst.

Deel dit bericht, kies je platform!

Entree voor het gehele museum:

  • € 8,00 p.p. (incl. gratis kopje koffie)
  • Studenten: € 4,00 p.p.
  • Museumkaart, begunstigerskaart, ICOMkaart en vriendenpas geldig
  • Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding: gratis