Laden Evenementen

Martin Perée – Groeten uit Valkenburg expositie 20 juli tot 14 september 2014 in Museum Land van Valkenburg (bovenzaal)

Als Martin Perée (Maastricht 1969) schildert, neemt hij bekende plekken als uitgangspunt. Herkenbaarheid en voorspelbaarheid vormen zijn houvast. Valkenburg is zijn woonplaats, en Valkenburg met zijn omgeving is daarmee het thema van zijn schilderijen.
Kasteel Oost, of het station, Martin observeert, analyseert, en wat hij ziet, wordt in zijn hoofd omgezet om vervolgens in een geheel eigen impressie op het doek te worden weergegeven. Details worden uiterst geduldig en minutieus uitgewerkt. Het onderwerp wordt op een eigen wijze geïnterpreteerd en ingekleurd. We zien een pretpark en alles wat daar aanwezig is, elk detail. We zien een jong stelletje met kinderwagen bij een kasteel. We zien er het overheersend grote gebouw en de wolkenlucht erboven. Martin bouwt zijn werk op vanuit een detail en werkt dan toe naar een groter geheel. Een jongen bij een kar is eerst een wiel, dan een kar, tenslotte de jongen en dan pas zien we het geheel. Zo wordt de som meer dan de afzonderlijke delen. Martin lijkt ons te willen vertellen dat er meer is dan we zien, en dat er meer is dan we denken dat er is.

Martin maakt zijn schilderijen in het Atelier / galerie Ut Glaashoes (Maastricht), waar mensen met een verstandelijke beperking op een heel oorspronkelijke wijze vorm geven aan hun gevoelswereld. Kunstenaars als Martin Peree worden tegenwoordig meestal tot de ‘outsiderkunstenaars’ gerekend.

In Ut Glaashoes heeft Martin Perée zich de afgelopen jaren kunnen ontwikkelen tot een kunstenaar met een geheel eigen en unieke beeldtaal. Hij exposeerde zijn werk al diverse malen succesvol in galerieën en andere locaties in Limburg.

Martin Perée – Groeten uit Valkenburg
20 juli – 14 september 2014

Deel dit bericht, kies je platform!

Entree voor het gehele museum:

  • € 8,00 p.p. (incl. gratis kopje koffie)
  • Studenten: € 4,00 p.p.
  • Museumkaart, begunstigerskaart, ICOMkaart en vriendenpas geldig
  • Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding: gratis