Laden Evenementen

31 aug 2014 t/m 9 nov 2014 – Stolpersteine / Mels Sluyser herinneringen aan Joods Valkenburg en Joodse taferelen van Mels Sluyser

Dit is een tweeledige expositie onder de titel  `Even zo vrolijk is het treurig’, bestaande uit  ‘Herinneringen aan Joods Valkenburg’  en  ‘Joodse taferelen van Mels Sluyser’.

Bij  `Herinneringen aan Joods Valkenburg` ligt de nadruk op de Joden die door de Duitsers uit hun Valkenburgse huizen zijn weggehaald en in de vernietigingskampen zijn omgekomen.

De expositie wordt gehouden naar aanleiding van het  Europese ‘Stolpersteine-project’ waaraan de `Stichting Struikelstenen Valkenburg’  uitvoering geeft. Vanaf 2014 zal zij, in het trottoir, voor elk Valkenburgs huis waar in de oorlog Joden zijn weggevoerd, een ‘struikelsteen’ (gedenktegel) plaatsen met daarop hun namen. Deze struikelstenen zijn een idee van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij noemt ze ‘Stolpersteine’ (= struikelstenen), omdat “je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen”.

Het tweede deel van de expositie bestaat uit ‘Joodse taferelen van Mels Sluyser’. Mels Sluyser (1930) werkte als kankeronderzoeker in het Nederlands Kanker Instituut (NKI), maar op latere leeftijd ging hij schilderen vanuit herinneringen aan zijn Joodse familie. Hij beschouwde het als zijn roeping het vooroorlogse Joodse leven in beeldende taferelen door te geven. Hiermee trad hij in de voetsporen van zijn vader, Meyer Sluyser (hoofdbestuurder VARA en bekend radiocommentator), die een reeks boeken schreef over het vroegere Joods Amsterdam.

De schilderijen van Mels Sluyser worden gekenmerkt door een krachtig kleurgebruik. Zijn werk doet aan Marc Chagall denken. Hij weet een warme sfeer op te roepen, die precies past bij de nostalgie en melancholie van zijn onderwerpen. ‘Jodendom’ is bij hem niet alleen ’Dodendom’. Met zijn vrolijke Joodse bruiloften of zijn geinige Jiddische drinkebroers laat hij zien dat de Joodse levenskracht niet stuk te krijgen is.

De tentoonstelling wordt geopend door Jan Diederen, schrijver van een publicatie over Joden in Valkenburg tijdens de Bezetting (1940-1945), en door Mels Sluyser, Joods expressionistisch schilder. De datum van de opening is zondag 31 augustus om 15.00 u. Tijdens de opening zal ook de publicatie van Jan Diederen worden gepresenteerd.

In verband met de tentoonstelling zal Herman van Rens in Museum Land van Valkenburg op 12 oktober 2014  om 11.30 u. een lezing houden over de Jodenvervolging in Limburg en in het bijzonder in Valkenburg. Prijs €6,- , tevens toegang tot tentoonstelling.

Op vrijdag 7 november 2014 om 14.00 uur worden door Gunther Demnig vanuit  Museum Land van Valkenburg de eerste achttien ‘Struikelstenen’ gelegd in Valkenburg.’

Dr. Mels Sluyser is een joods kunstenaar en geeft het joodse leven gestalte in zijn schilderijen.

Dr. M. Sluyser is na zijn werk als kankeronderzoeker in het Nederlands Kanker Instituut gaan schilderen.Hij exposeerde o.m. in het Joods Historisch Museum en in de synagoge van Elburg. Hij zal te zien zijn op de tentoonstelling `Stolpersteine` van 31 augustus tot 9 november.

Hieronder ziet u een diapresentatie met een kleine selectie van zijn werk.

Deel dit bericht, kies je platform!

Entree voor het gehele museum:

  • € 8,00 p.p. (incl. gratis kopje koffie)
  • Studenten: € 4,00 p.p.
  • Museumkaart, begunstigerskaart, ICOMkaart en vriendenpas geldig
  • Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding: gratis