Laden Evenementen

De symbiose tussen kunst & archeologie

13 maart – 14 mei 2022

Artefacten en oude gebruiksvoorwerpen gevonden bij opgravingen in Limburg, gerestaureerd, gedocumenteerd en gecatalogiseerd door de Archeologische werkgroep van het museum worden gepresenteerd in de bovenzaal. Bij deze expositie ligt de nadruk op vondsten uit de Romeinse periode, gecombineerd met tekeningen en schilderijen van Menno Balm, die zich laat inspireren door antieke beelden, voorwerpen en architectuur uit oude steden in Italië, zoals Rome en Florence.

Menno Balm (1982), woonachtig in Mheer, volgde de lerarenopleiding tekenen aan de Academie voor Beeldende Vorming en studeerde Kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarnaast volgde hij een opleiding aan de Klassieke Academie voor Schilderkunst in Groningen. Hij was werkzaam bij de afdeling educatie van Museum Het Rembrandthuis en als wetenschappelijk medewerker betrokken bij de bestandscatalogus ‘Early Netherlandish Painting’ van het Rijksmuseum. In 2013 publiceerde hij het boek: ‘Rembrandts Huys – Amsterdam 1656’.

Menno Balm zoekt in zijn werk naar de orde die achter alledaagse onderwerpen schuilgaat: het ritme van de treden van een trap, de stapeling van een stenen muur. Liefst wordt deze orde doorbroken door de onregelmatigheden die de tand des tijds kan veroorzaken. Inspiratie vindt hij in Italië maar ook dichtbij in het landschap van Zuid-Limburg. Ondanks voor de hand liggende verschillen tussen deze twee, zijn het juist de overeenkomsten in variatie in natuur en bebouwing en de met geschiedenis doorspekte landschappen die hem blijven fascineren.

Valkenburg is een historische schatkamer. Opgravingen uit het verleden vertellen nu het verhaal van het verleden. Naast de Steentijd en de Middeleeuwen komen de Romeinen ook ruim aan bod. Er zijn in deze omgeving vele Romeinse vondsten gedaan. De Romeinse heerweg van Tongeren (B) naar Keulen (D) liep door Limburg. Tegenwoordig wordt die verbindingsweg de ‘Via Belgica’ genoemd. Stukken van de weg zijn teruggevonden in en om Valkenburg. De resten van graven en tientallen villae, grote luxe boerderijen met bijgebouwen en de Wachttoren op de Goudsberg, getuigen van het Romeins leven in Valkenburg. De cohesie van historische impressies en artistieke expressie geeft bezoekers de mogelijkheid om in deze expositie ‘door de tijd te reizen’…

Deel dit bericht, kies je platform!

Entree voor het gehele museum:

  • € 8,00 p.p. (incl. gratis kopje koffie)
  • Studenten: € 4,00 p.p.
  • Museumkaart, begunstigerskaart, ICOMkaart en vriendenpas geldig
  • Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding: gratis