Expositie door Peter Bertus en Chris Roovers

In de bovenzaal van Museum Land van Valkenburg is van 13 januari t/m 24 maart 2019 een bijzondere expositie te bezichtigen van kunstenaarskoppel Peter Bertus en Chris Roovers. Bijzonder omdat Peter Bertus in 2018 is overleden, en deze expositie samengesteld werd zonder zijn aanwezigheid.

Peter Bertus (1944-2018) was tekenaar, etser en schilder. Hij genoot zijn opleiding aan de Academie Artibus te Utrecht en aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Jarenlang werkte hij als illustrator voor Dagblad de Limburger en als docent bij Kumulus. Vanaf de vroege jaren negentig heeft hij zich volledig toegelegd op vrij werk, werk in opdracht en het etsen van de historische stad Maastricht. Deze expositie laat vooral de grote diversiteit van zijn werk zien.  Getoond worden waterval-schilderijen geïnspireerd op zijn reizen in IJsland en Noorwegen, en de doeken met stranden en stenen van de Bretonse kust. Vroeg academiewerk met vrije grafiek, portretten en abstract werk completeert het beeld van zijn ontwikkeling als kunstenaar.

Chris Roovers (1952) kwam na haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort terug naar Maastricht en werkt sindsdien als keramiste in een oud schoolgebouw aan de voet van de Sint-Pietersberg. De liefde voor het materiaal is voelbaar in haar werk. Naast klassiek gelieerde vormen is er haar vrije, zeer persoonlijke werk dat altijd vanuit een verhaal ontstaat. Puur autonoom werk en gebruiksvoorwerpen wisselen elkaar af. Het doorgeven van het plezier dat het omgaan met klei kan betekenen doet Chris via cursussen, die in haar werkende leven een constant en belangrijk onderdeel zijn geworden. In deze expositie is de diversiteit van haar keramisch werk te bewonderen.