Van 4 tot en met 12 mei 2019 vindt de zesde editie van de Nationale Romeinenweek plaats. Een week die volledig in het teken staat van de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland, met dagelijks vele tientallen activiteiten en evenementen voor jong en oud.

Een doorlopende tentoonstelling over Romeins Valkenburg en de Via Belgica

In het Museum Valkenburg kun je kennismaken met het tastbaar Romeins verleden van Valkenburg en omgeving. De afdeling Archeologie laat een overzicht zien van het Romeinse leven in het Geuldal. Diverse archeologische vondsten uit Romeins Valkenburg zijn te bewonderen in het Museum Valkenburg. Deze objecten vertellen het verhaal rondom de Via Belgica route. Binnen de gemeente Valkenburg zijn een viertal plekken opgenomen in de Via Belgica route. De Romeinse weg in Houthem, de villa’s in het Geuldal, de wachttoren op de Goudsberg en een uitstapje naar de Romeinse Catacomben (grafcultuur). De tastbare vondsten van deze plekken zijn te zien in Museum Valkenburg, op de eerste verdieping.

Woensdag 8 mei 2019:  MODUS ROMANO FEMINA

U kunt proeven van Romeinse hapjes en drankjes, de Optio Centuriae leert de jonge bezoekers marcheren zoals de Romeinse soldaten dat deden en Elisia Ferraris voorspelt de toekomst aan de hand van schapenbotjes. Iedere bezoeker kan zich verkleed als Romein laten fotograferen in de Romeinse huiskamer!

Restauratieatelier

Kom op woensdag een kijkje nemen in het restauratieatelier in Museum Valkenburg! Heeft u altijd al willen weten hoe een archeologisch onderzoek in zijn werk gaat? Of heeft u zelf iets gevonden en wilt weten wat het is? Onze archeologische werkgroep houdt zich bezig met divers opgravingsmateriaal uit de geschiedenis van Valkenburg aan de Geul. We onderzoeken het overgebleven materiaal, determineren het en restaureren de objecten.
Entree 6 euro, kinderen tot 12 jaar (onder begeleiding) gratis.

Meer informatie over de Romeinenweek: https://www.romeinen.nu of de Via Belgica: https://www.viabelgica.nl