Wie was Gertruide Bosch?  Wat is de symboliek in het schilderij “Bokkenrijders”? En waarom hangen de schilderijen in Museum Valkenburg?

Bokkenhysterie – Willem Vermeer
“Het hele onderwerp van de Bokkenrijders blijft een mysterie. Hebben ze wel bestaan? Met hoe velen waren ze? Wie waren het? Wat was hun doel? Hoe konden ze zich zo snel verplaatsen? De bevolking van deze regio was in ieder geval doodsbenauwd voor de bokkenrijders. Er deden de vreemdste verhalen de ronde, die je een plek moet geven in een tijdsfase waarin mensen oprecht geloofden in spoken en heksen en andere onverklaarbare wezens en toestanden.
Zo dachten ze bijvoorbeeld dat bokkenrijders zich door de lucht voortbewogen, gezeten op de rug van een bok…”

Bokkenrijders – Danielle de Warem
“Een schilderij vol symboliek: 3 mensen, twee bokken en het zuidelijke deel van Limburg versmelten tot 2x een 3 eenheid van licht en donker… of…. is het slechts verbeelding en zien we wat we willen, denken of geloven te zien?”

Onderste Boven – Gertruide Bosch (pseudoniem voor de 15-jarige D.M.)
“De bendeleden die een ‘eed van trouw’ aan hun leiders moesten afleggen waren vaak onderste boven van hun ervaring. Ze waren toegetreden tot het geheime genootschap. De Bokkenrijders.
Kijk en ontdek wat het donker te verbergen heeft.”

De werken zijn gemaakt ten behoeve van een veiling georganiseerd door Bok & Kunst. De opbrengst is dit jaar bestemd voor eenzame ouderen in Valkenburg.