Rob Stultiens, “Bermtoerisme”

Heel bijzonder, dat wij via het werk van Rob Stultiens, tentoongesteld in de Jacques Vonkzaal,  nog eens worden herinnerd aan een al lang vergeten fenomeen uit de jaren ‘’ 60. “Bermtoerisme” is de titel van de twee keramische werkjes.  Kijk hoe heerlijk ontspannen men erbij ligt!

Bermtoerisme of bermrecreatie ontstond in de jaren zestig.  Trots was men op het bezit van een eigen auto, toen nog  heel bijzonder. Het grootste genot was om op de vrije zondagmiddag voor de gezelligheid  langs de weg en graag heel dicht bij dit trotse bezit, met het hele gezin te picknicken in de berm.  Van wegrestaurants of picknickweiden had toen nog niemand gehoord.

Rob Stultiens (1922-2002), beeldhouwer, keramist en tekenaar,  studeerde aan de Jan van Eyckacademie.  Hij  was mede-oprichter van de stichting Artishock. Zoals eerder vermeld kwamen deze jonge kunstenaars in opstand tegen het heersende kunstklimaat in de jaren ‘60 in Maastricht. Vooral de onmogelijkheid om te kunnen exposeren speelde hen parten.

Rob Stultiens heeft,  in tegenstelling tot zijn vriend Lei Molin, Limburg niet de rug toegekeerd.  Hij woonde en werkte tot aan zijn dood in Bunde, samen met zijn vrouw Marijke Stultiens,  ook beeldend kunstenares. Marijke Stultiens (1927) is nog steeds actief en exposeert haar werk op diverse plaatsen.

Het werk van Rob Stultiens en andere Artishock-kunstenaars is nog te zien tot en met 22 april 2019, voor meer informatie klik HIER.