Museum Valkenburg presenteert een overzicht van het intrigerende werk van de hedendaagse kunstenaar Judith Krebbekx (Roosendaal, 1967). Tijdens een tentoonstellingen lichten we online steeds een werk uit, dit keer: Gimme shelter.

Het schilderij ‘Gimme shelter’, waarvan de titel ontleend is aan het psychedelische lied van de Rolling Stones, toont een ‘Hortus Conclusus’. Deze omsloten tuin is een middeleeuwse metafoor voor het verlangen naar spiritualiteit. Binnen de omheining heerst het goede, daarbuiten de zondige buitenwereld. Op de voorgrond van deze omsloten tuin regeert een hand van liefde, die twee lelies vasthoudt, van oudsher symbolen  van zowel puurheid en liefde, als vergankelijkheid. Ernaast zien we nog een hand, een zegenend gebaar in lijn getekend, met daarin een alziend oog. Er dwarrelt een tekening doorheen van een vrijend paartje. Deze ‘Alchemische Bruiloft’  is een thema dat dateert van 1616 en de eenwording van de vernieuwde ziel (de bruid) en de goddelijke geest (de bruidegom) weergeeft. Naast de dominante zwarte hand, die het doek als het ware scheidt, is een tekening verwerkt van een groepje mensen, kinderen nog. Op hun vlucht voor geweld, honger en ontberingen, zoeken ze hun heil in veiliger oorden, een ‘safe zone’, hun eigen Hortus Conclusus. Dit groepje dolende mensen wordt op de hielen gezeten door een Mexicaanse trompet-spelende dode, wiens symboliek uit de ‘Dia de las Muertas’ ons herinnert aan het feit dat alles, en wij allen, vergankelijk zijn. Wat we na kunnen laten zijn slechts onze daden en ideeën. Zo gaat het schilderij over de zoektocht naar een basis, het verlangen naar veiligheid en bescherming.

De gelijknamige tentoonstelling ‘Gimme Shelter’ van Judith Krebbekx is nog te zien t/m 15 augustus, meer informatie: https://www.museumvalkenburg.nl/agenda/expositie-gimme-shelter-judith-krebbekx/ , reserveer je bezoek vooraf: https://reserveer.museumvalkenburg.nl