In Museum Valkenburg hebben we momenteel een overzichtstentoonstelling van de in Meerssen geboren kunstenaar Harry Koolen. Koolen was een tijdgenoot en vriend van Charles Eyck en beiden startten hun schilderscarrière op jonge leeftijd in het schilderklasje van de Antwerpse schilder Jan Van Puyenbroeck. Tijdens een tentoonstelling lichten we telkens een kunstwerk uit, dit keer ‘Mijnwerkers’.

Omstreeks 1958 maakte Harry Koolen in opdracht van Staatsmijnen een uitgebreide documentatie over het mijnbedrijf in de vorm van schilderijen en tekeningen. Hij gaf in die kunstwerken de dagelijkse arbeid van de ondergrondse mijnwerkers weer. Het waren merendeels donkere werken, die de claustrofobische sfeer in de galerijen en pijlers weergeven. Maar Koolen drukte er ook zijn grote bewondering voor de werkers aan het kolenfront in uit. Zelf bracht Koolen voor deze opdracht veel tijd door in het ondergrondse bedrijf. Ook legde hij bovengrondse gebouwen van de mijnbedrijven vast. De opdracht aan Koolen leverde tientallen tekeningen en schilderijen op. De meeste daarvan kregen een plaats in de kunstcollectie van Staatsmijnen/DSM en werden opgehangen in kantoorruimten.

De tentoonstelling Expositie “Trouw aan zijn palet” – Harry Koolen is nog te zien t/m 15 augustus, meer informatie: https://www.museumvalkenburg.nl/agenda/expositie-trouw-aan-zijn-palet-harry-koolen/ , reserveer je bezoek vooraf: https://reserveer.museumvalkenburg.nl

‘Mijnwerkers’ olieverf op paneel (1958) / collectie: Continium Discovery Center Kerkrade.