—– PERSBERICHT —–

Dancing for Freedom in Museum Valkenburg

Unieke hangende tentoonstelling op vrouwendag

Kunstenares Ans Repkes spitst zich in haar werken toe op vrouwen en hun strijd naar vrijheid, zelfstandigheid, respect, gelijkheid, zelfstandigheid, onderwijs etc. In 2019 was het 100 jaar geleden dat er ook voor vrouwen algemeen actief kiesrecht was in Nederland. In dat jaar maakte Ans Repkes de installatie ‘100 jaar Vrouwenkiesrecht in Nederland’, die te zien was in de kloostertuin in Wittem.

De bamboe installatie, metafoor voor de onvrijheid,  hier opent de weg naar vrijheid, gelijkheid etc. De kleur rood  is te verbinden met socialisme, strijd en kracht van de vrouw, de rode pumps hebben ook een zekere sensuele uitstraling, maar ook power en het manifesteren van de vrouw! In 2021 kreeg dit werk een vervolg tijdens Plateaukunst in Margraten met de titel ‘Equal Steps‘. De rode  pumps komen nu verder in het landschap en zijn in aantal toegenomen. Er zit beweging in! In 2022 werden de pumps geëxposeerd bij  Galerie Schuwirth & Van Noorden in Maastricht. De pumps hangen hier aan draadjes en de installatie krijgt de nieuwe titel ‘Dancing for Freedom’.

De internationale vrouwendag 2023 is de prikkel om de installatie opnieuw te tonen in Museum Valkenburg en blijvende aandacht te vragen voor dit thema. Het is een statement maar ook een kunstwerk met vragende aandacht voor de eerder genoemde zaken en de Vrouw in de Kunst, die altijd in de schaduw van mannelijke kunstenaars stond!

In Museum Valkenburg  worden de rode pumps eveneens als een hangende installatie opgebouwd met dezelfde titel ‘Dancing for Freedom’ en is vanaf woensdag 8 maart Internationale Vrouwendag gratis te bewonderen bij de entree van Museum Valkenburg.

Kunstenares Ans Repkes daagt bovendien vrouwen maar ook mannen uit om op die dag rode schoenen te dragen. Ook kunnen bezoeker rode pumps in het museum achter laten, zodat haar tentoonstelling verder kan groeien.

—– NOOT VOOR DE REDACTIE —–

Voor nadere inlichtingen over dit evenement en/of interviews kunt u contact opnemen met curator Resi Vervoort-Stevens tel 06 2244 6855 of kunstenares Ans Repkes tel 0433647482 a.repkes@home.nl

Museum Valkenburg
Grotestraat Centrum 31
6301CW Valkenburg aan de Geul

043 601 6394

info@museumvalkenburg.nl

https://www.museumvalkenburg.nl

Beeldmateriaal kunt u downloaden via onderstaand ‘Media Pack’.