—– PERSBERICHT —–

‘Barbie’ als spiegel van de tijd in Museum Valkenburg

In 2024 viert Barbie haar 65e verjaardag

De Barbie collectie die van 7 februari t/m 3 maart 2024 getoond wordt in de Jacques-Vonkzaal van Museum Valkenburg behoort tot de privé- collectie van Saskia Poortvliet. De expositie richt zich op de beginjaren van de Barbiepop tot en met hedendaagse modellen. Haar collectie toont de evolutie van deze populaire pop en haar mode.

Barbie was ruim zestig jaar geleden meteen een succes onder meisjes. Maar veel ouders keken kritisch tegen haar aan. Zij zagen de pop als een pin-up girl met grote borsten, die in de Amerikaanse glamourwereld leeft. Desondanks werd de Barbiepop een klassieker. De eerste echte Barbiepop werd op 9 maart 1959 geïntroduceerd op een internationale speelgoedbeurs in New York. Met haar paardenstaart, zandloper-figuurtje, zwart-wit gestreepte badpak en met hoge hakken, weerspiegelde ze de klassieke Amerikaanse modelook uit de jaren vijftig.

Barbie is bedacht door de Amerikaanse zakenvrouw Ruth Handler. De inspiratie voor het popje deed ze op tijdens een reis door Duitsland in 1956, waar ze ‘Lilli‘ zag, een pop voor volwassenen, die was gebaseerd op een sexy stripfiguur. Haar firma Mattel kocht de patent-rechten en maakte een eigen versie, die werd vernoemd naar Handlers dochter Barbara. Barbie was commercieel, maar ook educatief bedoeld. De pop moest meisjes de mogelijkheid bieden hun toekomst te verbeelden en hun creativiteit te ontwikkelen. Met speelgoed creëer je als kind je eigen verhalen.

Barbie is als een spiegel van de tijd. De poppen zijn overigens niet hetzelfde gekleed als de meisjes die ermee spelen. Het uiterlijk van volwassen vrouwen is naar poppen vertaald. Mattel weet Barbie ook steeds weer aan de markt aan te passen, zoals de zwarte Barbie die haar debuut maakte in 1967. Er waren toen ook al welvarende, zwarte Amerikanen en die wilden zwarte Barbies voor hun kinderen. Een pop waarmee ze zich konden identificeren. De Barbie-film die vorig jaar verscheen, herinnert aan een onbezonnen kindertijd, waarin je je fantasie de vrije loop kon laten en kon verdwijnen in een zelfgecreëerde droomwereld. Wie als kind van Barbie hield, raakt die liefde nooit meer kwijt…

—– NOOT VOOR DE REDACTIE —–

Voor nadere inlichtingen over dit evenement en/of interviews kunt u contact opnemen met: curator Resi Vervoort-Stevens tel 06 2244 6855.

Museum Valkenburg
Grotestraat Centrum 31
6301CW Valkenburg aan de Geul

043 601 6394

info@museumvalkenburg.nl

https://www.museumvalkenburg.nl

Beeldmateriaal kunt u downloaden via onderstaand ‘Media Pack’.