—– PERSBERICHT —–

Expositie De Bokkenrijders: feiten en fantasie

Van 8 oktober tot en met 26 november 2023 presenteert Museum Valkenburg, in samenwerking met Stichting Valkenburgse Bokkenweken en het Bokkenrijdersgenootschap, de tentoonstelling ‘De werkelijke kinder fantasie’.

In het jaar 1762 werd De Kluis op de Schaesberg bij Walem overvallen. Pas vele jaren later werd in oktober 1774, Gertruide Bosch opgepakt. Zij zou meer weten over de boevenbende De Bokkenrijders. Sterker nog, haar vader zou één van de leiders van het laffe addergebroed moeten zijn. Drie jaar lang is Gertruide gemarteld en verhoord, ze noemt wel 50 personen onder wie zichzelf, die mee zouden hebben geholpen met de plundertochten. Tot drie keer toe zegt ze na de marteling dat haar verhaal niet klopt, dat ze maar wat gezegd heeft vanwege de helse pijnen die ze moest doorstaan. Luitenant Voogd Pelerin en Luitenant Drossard Vignon van Staats Valkenburg luidden de noodklok in een brief aan de Staten-Generaal. Na vele onterechte folteringen en veroordelingen stopt de Bokkenrijders jacht rond 1796. Uit monde van Koning Willem I zijn de folteringen tot inhumaan verklaard en gestopt.

Weinig onderwerpen uit het verleden van onze regio zijn zo vaak bestudeerd en hebben zoveel controverses opgeroepen als dat van de beruchte Bokkenrijdersbendes. Tussen 1730 en 1796 hebben zij huisgehouden in de huidige beide Limburgen en in de streek rond Aken. Hoewel zij in onze tijd ook wel eens als revolutionairen en vrijheidsstrijders zijn aangeduid, overheerst nog altijd het beeld van wreedaardige criminelen die onze voorouders een vreselijke schrik aanjoegen. Zo zouden ze een pact met de duivel hebben gesloten door het afleggen van een godslasterlijke eed: ick sweere god en alle sijne heijligen aff en den duijvel toe, waardoor ze soms op bokken door de lucht konden vliegen.

Ontdek hoe een einde kwam aan de heksenjachten, folteringen en terechtstellingen tijdens de Valkenburgse Bokkenweken. Bij de expositie in Museum Valkenburg wordt met historische voorwerpen en prenten ingegaan op de overval op De Kluis, de grote stadsbrand in 1773 en de martelingen van Gertruide Bosch. Geïnspireerd door de verhalen van Rik Prinsen van het Bokkenrijdersgenootschap exposeren ook de kinderen van Valkenburg hun unieke Bokkenrijders kunstwerken.

Deze expositie wordt geopend door wethouder Kevin Rouwette van de gemeente Valkenburg.

—– NOOT VOOR DE REDACTIE —–

Voor nadere inlichtingen over deze expositie kunt u contact opnemen met Jolanda Rikers, bestuurslid marketing tel 06 1111 4849:

Museum Valkenburg
Grotestraat Centrum 31
6301CW Valkenburg aan de Geul

043 601 6394

info@museumvalkenburg.nl

https://www.museumvalkenburg.nl

Beeldmateriaal kunt u downloaden via onderstaand ‘Media Pack’.