—– PERSBERICHT —–

Ries Kleijnen – Kleuretsen

Museum Valkenburg presenteert vanaf 6 maart 2022 een overzicht van het boeiende werk van de hedendaagse kunstenares Ries Kleijnen (Wijchen 1945). Sinds zij in 1969 afstudeerde aan de Kunstacademie St. Joost in Breda heeft zij haar sporen als grafisch kunstenaar ruimschoots verdiend. Ze maakt kleuretsen, schilderijen en pastels en ontwerpt sieraden.  Ze nam deel aan meer dan honderd solo- en groepstentoonstellingen en haar werk wordt regelmatig geselecteerd voor internationale Print Biennales.

Thema’s

Haar etsen zijn impressies van relaties tussen mensen of van de mens met zijn omgeving. Zij nodigen uit tot filosoferen. Ook landschappen wereldwijd zijn een grote inspiratiebron.

“De landschappen die mij inspireren zijn ver weg of juist heel dichtbij” zegt Ries. “De laatste jaren maakte ik regelmatig werkreizen naar bijvoorbeeld Griekenland, Cyprus, Chili, Paaseiland, Mexico, Guatemala, Egypte, Costa Rica, Japan en Thailand.” Ze woont al jaren in Scheveningen en ook de zee is een bron van inspiratie.

Technieken

De landschappen van Ries Kleijnen lijken op het eerste gezicht realistisch, maar zijn het nooit. Kleuren spelen een belangrijke rol en hebben vooral een symbolische betekenis. In bijna elke ets is de zon terug te vinden. Naast haar creatieve manier van verbeelden, maakt ze gebruik van een combinatie van grafische technieken. Haar grafisch werk bestaat vooral uit veel-kleuretsen en uit kleuretsen in combinatie met andere technieken. Behalve het gebruik van de lijnets, aquatint en reliefdruk maakt zij ook zogenaamde puzzeldrukken. Door in de zinkplaat te zagen, ontstaan er kleine zinkplaatjes, die als een puzzel op de pers worden gelegd en soms op een zeefdruk worden afgedrukt. De intensieve bewerking van de etsplaat en het afdrukken in lagen levert een heel persoonlijk ‘handschrift’ op.

De expositie wordt zondag 6 maart 2022 om 14.00 uur geopend door  Bère Miesen en is alleen voor genodigden. Te zien tot en met 22 mei 2022 in museum Valkenburg.

—– NOOT VOOR DE REDACTIE —–

Voor meer informatie en/of interviews over deze tentoonstelling kunt u contact opnemen met Museum Valkenburg of rechtstreeks met contactpersoon Mw. Resi Vervoort-Stevens, tel. 06 22446855:

Museum Valkenburg
Grotestraat Centrum 31
6301CW Valkenburg aan de Geul

043 601 6394

info@museumvalkenburg.nl

https://www.museumvalkenburg.nl

Beeldmateriaal kunt u downloaden via onderstaand ‘Media Pack’.