—– PERSBERICHT —–

Expositie ‘Thema en Variaties’

Paul Hugo ten Hoopen en zijn leerlingen

Museum Valkenburg nodigt Paul Hugo ten Hoopen (1927), voormalig professor aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam  (1966 tot en met 1995), om samen met zes oud-leerlingen te exposeren in de Grote Zaal. Paul Hugo ten Hoopen schilderde regelmatig in het Zuid-Limburgse Mergelland.

Paul Hugo werd geboren in Doetinchem en verliet de Achterhoek om een kunstopleiding te volgen in Utrecht waar hij zijn eerste contacten op deed met andere kunstenaars en schrijvers uit die tijd zoals o.a. Karel van het Reve. Later leerde hij het vak op de Amsterdamse Rijksakademie. Na de oorlog ging Paul Hugo op de fiets naar Parijs, immers het walhalla van de kunst in de naoorlogse jaren. Veel van zijn schilderijen zijn dan ook in Frankrijk gesitueerd waar hij op diverse plekken heeft gewoond en gewerkt. Eind vijftiger jaren  rondde hij zijn studie af aan de “Schule des Sehens” in Salzburg waar Oskar Kokoschka hem letterlijk en figuurlijk “de ogen opende” en waar hij leerde:  “de techniek van het kijken gaat aan de techniek van het schilderen vooraf”.

Zijn doeken zijn figuratief en kleurig: landschappen, stillevens, de natuur een ook veel naakten. Veel schilderijen met doorkijkjes, gemaakt vanuit een venster, van binnen naar buiten. Buiten is de nacht en de maan, binnen het licht en gezelligheid. Als groot liefhebber van literatuur en poëzie gaan zijn schilderijen vaak gepaard met  gedichten. “Voor het maken van een goed schilderij heeft de schilder niet meer nodig dan verf, penseel, een scherp oog en wat geldingsdrang. Het kunstwerk dat af is, hoe simpel van gedachte, hoe groot van visie, op drijfzand gebouwd of op rotsgrond gemetseld, krijgt alleen te maken met de anderen: de antipoden, bewonderaars, critici, idioten, en massa’s onverschilligen.”, aldus Paul Hugo ten Hoopen.

Mede-exposanten zijn:

Catrien van Amstel, beeldhouwer en klein-plastiek

Onno Boerwinkel, kleine schilderijtjes

Barbara ten Holt, schilder en aquarellist

Mira Peters, schilder en grafiek

Gerrit de Weerd, schilder en tekenaar

Thijl Wijdeveld, beeldhouwer

De tentoonstelling is te zien in de Grote Zaal in Museum Valkenburg van 30 juli tot en met 15 oktober 2023 en wordt op zondag 30 juli om 15.30 uur geopend door Paul Hugo ten Hoopen. De schilder leest dan voor uit zijn eigen werk.

—– NOOT VOOR DE REDACTIE —–

Voor meer informatie over deze tentoonstelling en/of interviews kunt u contact opnemen met: curator Resi Vervoort-Stevens tel 06 2244 6855.

Museum Valkenburg
Grotestraat Centrum 31
6301CW Valkenburg aan de Geul

043 601 6394

info@museumvalkenburg.nl

https://www.museumvalkenburg.nl

Beeldmateriaal kunt u downloaden via onderstaand ‘Media Pack’.