—– PERSBERICHT —–

‘Van Kotona naar Varpullan’

Met deze unieke tentoonstelling laat Museum Valkenburg een expositie zien van maar liefst 6 Limburgse kunstenaars uit 1 familie, die eerder te bewonderen was in het Tikanoja Art Museum in Vaasa, Finland.

Varpu Tikanoja

Arthur Spronken

Kore Spronken

Marjori Overdijk

Caius Spronken

Ree Meertens

Van Kotona naar Varpullan?

De naam van deze tentoonstelling in het Tikanoja Art Museum was  ‘Kotona’, hetgeen ‘thuis’ betekent. Het museum was namelijk ooit het thuis waar schilderes Varpu Tikanoja als kind opgroeide. Haar vader, een grote industrieel, was een verwoed kunstverzamelaar die zowel zijn collectie als het pand aan de stad Vaasa schonk. De schilderijen van Varpu kwamen in de tentoonstelling dus ‘kotona’, thuis. Ook het werk van haar man Arthur Spronken voelde zich er thuis, net als het werk van hun dochter Kore Spronken/ haar vrouw Marjori Overdijk en hun zoon Caius Spronken/ zijn partner Ree Meertens. Nu komt de tentoonstelling van het ‘Finse thuis’ naar het ‘Limburgse thuis’: van Kotona naar Varpullan. ‘Varpullan’ was de naam van het Limburgse landgoed van de Spronken-Tikanoja familie.

In het Tikanoja Art Museum, een van de bekendste kunstmusea van Finland (Vaasa), was in de zomer van 2021 al een tentoonstelling te zien van deze 6 kunstenaars van deze familie uit het Limburgse land. Deze veelzijdige expositie komt deze lente naar Museum Valkenburg.

Van Varpu Tikanoja, Kore Spronken, Marjori Overdijk en Ree Meertens zijn olieverfschilderijen te zien, van Caius Spronken beelden en reliëfs, en Arthur Spronken is vertegenwoordigd met beelden en tekeningen.

De tentoonstelling zal in Museum Valkenburg te zien zijn van 30 april tot 23 juli 2023.

De tentoonstelling wordt op zondag 30 april om 15.00 uur geopend door Gerard Kleisterlee, voormalig CEO/President-directeur van Koninklijke Philips.

—– NOOT VOOR DE REDACTIE —–

Voor meer informatie over deze tentoonstelling en/of interviews kunt u contact opnemen met Resi Vervoort-Stevens tel. 06 2244 6855 of met Museum Valkenburg:

Museum Valkenburg
Grotestraat Centrum 31
6301CW Valkenburg aan de Geul

043 601 6394

info@museumvalkenburg.nl

https://www.museumvalkenburg.nl

Beeldmateriaal kunt u downloaden via onderstaand ‘Media Pack’.