—– PERSBERICHT —–

WE DO REMEMBER

75 jaar bevrijding Valkenburg

Berg, Terblijt, Vilt, Broekhem, Emmaberg, Heek, Houthem, St Gerlach, Geulhem,  Keutenberg, Strabeek, Oud Valkenburg, Schin op Geul, Strucht, Walem, Schoonbron, Sibbe, IJzeren, Valkenburg Centrum.

Museum Valkenburg organiseert van 1 september t/m 27 oktober 2019 een uitgebreide tentoonstelling met meer dan vijfhonderd – merendeels nooit vertoonde – documenten, films, foto’s en voorwerpen.

Door de omvang van de tentoonstelling zal deze op twee locaties worden gehouden: in Museum Valkenburg aan de Grotestraat Centrum en het voormalig postkantoor aan de Lindenlaan te Valkenburg aan de Geul.

Deze unieke tentoonstelling We do Remember behandelt vier thema’s:

1) De inval in Valkenburg en de bezetting door de Duitsers vanaf 10 mei 1940. Ook worden de tijdens de oorlog neergestorte vliegtuigen in- en rondom Valkenburg belicht.

2) Het verhaal van de slag om groot Valkenburg; een chronologische opsomming van de vijf dagen durende strijd tussen de Amerikaanse 30ste infanteriedivisie en de 2de tankdivisie versus de Duitse 275ste infanteriedivisie en de 116de infanteriedivisie.

Een speciale plaats is ingeruimd voor de Amerikaanse soldaten die hun leven hebben gegeven op Valkenburgse bodem. We vertellen het persoonlijke verhaal van deze dappere mannen. Wie waren zij? Hoe zagen ze eruit? En waar zijn ze uiteindelijk gesneuveld?

3)  De rol van het 91ste Evacuation Hospital in het St. Ignatiusklooster in Valkenburg en Rest Center Valkenburg voor het Amerikaanse leger.

Ons uitgebreide onderzoek heeft nooit eerder vertoonde foto’s, feiten, dagboeken en artikelen opgeleverd, die al 75 jaar in bezit waren van Amerikaanse veteranen of in Amerikaanse archieven waren ondergebracht.

4) De laatste getuigen: gefilmde interviews met inwoners uit de gemeente Valkenburg die speciale herinneringen aan deze periode bewaren en deze met ons wilden delen.

Tijdens de looptijd van de expositie vinden er overdag en ’s avonds verschillende presentaties en boeklezingen plaats, die telkens via de website van het museum en de sociale media zullen worden aangekondigd.

De tentoonstelling wordt op zondag 1 september om 15:00 geopend in ons museum door Claudia Bisschops, wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Valkenburg.

De start van deze expositie is in Museum Valkenburg aan de Grotestraat Centrum 31 en de entree bedraagt € 8,- of Museumkaart + € 2,-. De entree voor onze vrienden en begunstigers bedraagt, op vertoon van hun pas, eveneens € 2,- per persoon.

—– NOOT VOOR DE REDACTIE —–

Voor meer informatie over deze tentoonstelling kunt u contact opnemen met:

Museum Valkenburg
Grotestraat Centrum 31
6301CW Valkenburg aan de Geul

043 601 6394

info@museumvalkenburg.nl

https://www.museumvalkenburg.nl

Beeldmateriaal kunt u downloaden via onderstaand ‘Media Pack’.